Alianța Vestului se întâlnește cu Comisia Europeană. Planul prin care orașele vor fi legate printr-un tren de mare viteză

Data actualizării: Data publicării:
centura

Timișoara, Aradul, Clujul și Oradea vor să fie legate printr-un tren de mare viteză, iar pentru asta au nevoie de sprijin european, în privința finanțării. Edilii locali din cele patru orașe din Alianța Vestului s-au întâlnit, astăzi, în orașul de pe Bega, cu reprezentanți ai Comisiei Europene și le-au prezentat proiectele lor. Au cerut consultanţă cu privire la obţinerea de fonduri în exerciţiul bugetar 2021-2027.

Îmbunătățirea infrastructurii rutiere este principalul obiectiv al celor care conduc orașele din Alianța Vestului. Cei patru au ascultat, astăzi, sfaturile oficialilor europeni cu privire la obținerea unor finanțări ca să dezvolte accesibilitatea între Timișoara, Arad, Cluj și Oradea. Printre proiecte se află și realizarea unei conexiuni de tren de mare viteză care să lege orașele din vest.

„Noi am propus să legăm cele două capitale de regiune Clujul de Timișoara prin Oradea și Arad. Pe lângă sistemul rutier, vrem să avem conectarea cu ceea ce înseamnă centurile din jurul acestora doua, iar în etapa a doua avem în vedere calea ferată care trebuie să ajungă la un nivel de infrastructură la 160 kilometri la oră. Să ajungem la nivelul în care infrastructura să permită un tren de viteză", spune Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

Primarii spun că preferă să discute direct cu potențialii finanțatori, astfel încât să își poată pune în aplicare proiectele.

"Toată problema se pune pentru viitorul exerciţiu programatic 2021-2027. Dacă Guvernul României agrează, asta ni s-a spus, va agrea ca o asociaţie de dezvoltare intercomunitară, atunci din punctul de vedere al Comisiei Europene, atunci nu sunt impedimente de finanţare directă a unor proiecte cu care aplică asociaţia", explică şi Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Alianţa Vestului îşi mai propune să obţină bani şi pentru construcţia a trei autostrăzi - Transilvania, ViaCarpathia şi Timişoara-Belgrad, dar şi pentru conectarea la reţeaua trans-europeană de transport.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara peste care a dat întâmplător un român cu detectorul de metale. Are 3000 de ani și este...
Digi FM
Calvarul trăit de o româncă în timpul relației cu un bărbat turc de religie musulmană: „Nu aveam voie să ies...
Pro FM
Dieta care îl ajută pe Sting să arate atât de bine la 73 de ani
Film Now
Zendaya, despre presiunea adusă de faimă: „Nu știu dacă o pot gestiona, am fost mereu un copil timid!” Cum...
Adevarul
Mâncarea care poate provoca cancer după o singură înghițitură. Semnalul de alarmă tras de medici
Newsweek
Ziua când pensia intră pe card în octombrie s-a schimbat. 2.300.000 pensionari sunt vizați
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Detaliul din Titanic pe care James Cameron l-a făcut public după mai bine de 20 de ani: “Uitați-vă cu atenție”
UTV
Au aparut imagini socante de la petrecerile lui P. Diddy. Rapperul a pus o femeie dezbracata pe masa, printre...