Primul transplant de ligamente, la Spitalul Militar din Timişoara. E nevoie de finanțare pentru noi intervenții

Data publicării:
transplant

Victor Stan a ajuns din nou pe patul de spital după ce a fost la schi, iar medicii i-au spus că cea mai bună opţiune este transplantul de ligamente. Nu a stat prea mult pe gânduri, chiar dacă a fost nevoit să plătească transportul special al grefonului de la Banca de Ţesuturi din Bucureşti, aproximativ 200 de lei.

Ar trebui să fie gratuite, poate, pentru persoane care nu îşi permit aceste intervenţii de transplant. Poate un organ intern este mult mai scump, dar pentru ligamentele mele, cât am plătit eu, nu e deloc scump”, afirmă Victor Stan.

Aproximativ 100 de pacienţi ar avea nevoie de astfel de intervenţii pe an, numai la Timişoara. Reprezentanţii Spitalului Militar speră că unitatea medicală să primească finanţare, o dată cu intrarea în Programul Naţional de Transplant, în primăvara acestui an.

”Din moment ce vom fi finanţaţi să facem acest tip de intervenţie, să putem transporta de la Bucureşti la bancă, aici, grefoane (...) vom putea face şi intervenţiile primare, deci ca primă intervenţie să folosim ţesuturi, să nu mai fie nevoie să mutăm dintr-o parte în alta la bolnav”, ne-a declarat Fabian Tatu, şeful Secţiei de Ortopedie a Spitalului Militar din Timişoara.

De la Bucuresti însă nu vin veşti bune. Responsabilii nu pot decât să spere că se vor găsi bani şi pentru astfel de intervenţii.

”Deocamdată, bani au fost alocaţi, dar foarte puţini şi insuficienţi, practic.(...) Dar să sperăm că pe trimestrele celelalte, respectiv trei şi patru, vor veni fonduri au fost alocate, probabil, de Agenţia Naţională de Transplant”, ne-a transmis Andrei Nica, responsabil Banca de Ţesuturi la Spitalul Colentina.

Spitalul Militar a primit, în vara anului trecut, acreditare pe o perioadă de cinci ani pentru a realiza transplant de ligamente

reporter: Maria Rohnean
operator: Cosmin Pîrlogea
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri