Prințul Paul vrea conacul de la Banloc și terenurile regale din Timiș

Data publicării:
banloc prima

Odată cu trecerea timpului, conacul și-a pierdut farmecul, iar o mare parte din clădire a fost distrusă. Cât timpul statul român a fost proprietar aici, fiecare ministru al culturii a promis investiții masive, dar nimeni nu s-a ținut de cuvânt. Acum, acest conac e o ruină deținută de Mitropolia Banatului, însă avocații prințului Paul susțin că el vrea să redevină titular pentru că aici s-a scris istorie.

 

Conacul ridicat în stil renascentist a fost abandonat de familia regală în 1948, atunci când domeniul regal s-a transformat în casă de bătrâni, orfelinat, iar ulterior în sediul unei ferme. În 2009 a început lupta în instanță pentru recuperarea bunurilor.

 

Cornel Tota, primarul comunei Banloc, ne spune: "Acum vreo 3-4 ani a venit la primărie și a revendicat. Castelul, cu anexe și 9,91 de hectare de parc, parcul fiind o rezervație naturală. Au urmat o serie de procese, unele câștigate, unele pierdute. Acum există o hotărâre a Prefecturii prin care i se dau 214 hectare de pădure și 50 de hectare de arabil".

Procesul pentru fostul castel continuă. Între timp, ținând cont de starea conacului, localnicii sunt încântați de ideea că prințul Paul ar putea renova clădirea și le-ar deveni vecin: ”Îl așteptăm, dar să vină, că uitați ce e aici: paragină. Credeți că ar avea bani să investească? Eu cred că ar avea”, ”Doar să facă frumos aici. Îl așteptați cu brațele deschise? Normal, normal”, ”Nu vine ăsta aici”. - Nu credeți că vine? ”Nu, nu”.

Cornel Tota, primarul comunei Banloc, afirmă: "Chiar este o cinste să îl ai ca și cetățean al Banlocului (...) pe prințul Paul".

Edilii din Banloc spun că retrocedarea către prințul Paul nu s-ar putea face mai repede de începutul anului viitor, din cauza birocrației.

reporter: Gerhald Ernst
operator: Cosmin Pîrlogea
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri