Probleme în viile din Arad: ce a făcut frigul cu strugurii 

Data publicării:
vii A



După ce au luat o pauză forţată la începutul lunii, din cauza frigului, culegătorii s-au întors în număr mare pe dealurile din apropierea Minişului. Pe lângă întârzierea cauzată de întreruperea culesului, viticultorii se grăbesc acum să adune cât mai repede strugurii, pentru a salva cât mai mult din calităţile lor. Victor Stoia, şef de echipă, ne precizează: ”Vremea de la începutul lunii ne-a încurcat, dar acum, de câteva zile, timpul este splendid şi recoltăm în plin”.

Cele mai afectate vii au fost cele amplasate la baza dealurilor. În podgoria Miniş, în 4 octombrie, s-au înregistrat minus 4 grade Celsius, temperatură care a dus la uscarea aproape completă a frunzelor. Oenologul Balla Gheza, producător de vin, ne precizează: ”Frunza este bucătăria plantei, dacă nu ai frunză, nu ai acumulare de zaharuri şi, practic, strugurii care au rămas după acea perioadă, după această perioadă, după această brumă, care au rămas pe butuci, nu fac altceva decât hibernează, că nu mai acumulează zaharuri”.

 

Nu numai frigul a afectat producţia de anul acesta. Din cauza secetei din august, boabele au rămas mai mici, iar asta influenţează cantitatea recoltată. Deşi se prezintă bine din punct de vedere calitativ, strugurii vor fi mai puţini faţă de anii trecuţi.

Deşi nu este un an de exepţie, producătorii de vin din podgoria Miniş sunt optimişti şi spun că vor obţine şi anul acesta băuturi deosebite. Singura menţiune apare însă în dreptul alcoolului: în loc de 14 sau chiar 14,5 grade cât au avut în 2011 şi 2012, vinurile de anul acesta abia vor atinge 13,5 grade.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri