Produse IT vechi, afaceri de mâna-întâi

Data publicării:
IT

Calculatoare, monitoare, laptopuri sau alte tehnologii sunt, de fapt, baza unui adevărat imperiu tehnologic de milioane de euro pentru români. ”Acesta este un laptop adus din Germania care urmează să fie verificat aici. În funcție de gradul de uzură, va fi trecut în categoria produselor refurbished sau second, după care este trimis spre vânzare”, spune Corina Sfia, reporter Digi24 Timișoara.

Specialiștii împart echipamentele în produse refurbished - cele de nivel superior, care sunt testate de trei ori și care în urma verificărilor dovedesc că nu au nevoie de retehnologizare - și cele de mâna a doua, care sunt recondiționate.

”Acum am testat hard disk-ul, are viață sută la sută și după acest criteriu poate fi redat în refurbished”, explică Lucian Mureșean, managerul firmei.

Afacerea este una de primă mână pentru Lucian Mureșan care, după 13 ani, a ajuns să ruleze sute de mii de echipamente IT, o activitate care i-a adus o cifră de afaceri de peste 5 milioane de euro.

”În general, provin din Europa, sunt produse pe care firmele nu le mai folosesc pentru că și-au încheiat contractele. În țările europene, produsele se schimbă la o perioadă foarte scurtă, se poate ajunge la doi ani de zile să își reînnoiască parcul IT. Noi le aducem, le testăm bucată cu bucată”, spune Lucian Mureșan.

O muncă pe cât de profitabilă, pe atât de migăloasă, pentru că fiecare calculator trebuie să treacă prin mâinile angajaților care le verifică piesă cu piesă.

”Se numără bucată cu bucată, după care ajung la suflat, adică fiecare produs se ia, se suflă de praf, avem cameră specială unde se face acest lucru, se curăță, de etichete, de alte impurități, lipici sau ce mai e pe ele, după care se testează”, explică Horia Andra Şoni, gestionar.

Produsele ajung să fie vândute cu preţuri chiar și cu 60% mai mici, reducere de care clienții par tot mai interesați. ”Cererea vine din partea facultăților, din partea liceelor, din partea companiilor de transport, automotive, ambasade chiar am vândut”, precizează Lucian Mureșan.

”Calculatoarele le-am achiziționat pentru laboratorul de informatică, au fost cu 30-40% mai ieftine decât prețul pieței și drept urmare, le folosesc și astăzi. Funcționează identic și în ziua de azi, după cinci ani de zile”, confirmă Mircea Berzovan, IT-ist în cadrul Liceului Lenau din Timișoara.

La fel de atractivă pentru clienţi este garanția oferită pentru aceste produse, care poate ajunge şi până la trei ani.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri