Profil de locatar... în muzeu

Data publicării:
icon profil de locatar 061114

Este doar o mică parte din modul în care îşi duc viaţa locuitorii unui „muzeu viu" din Statele Unite ale Americii, de unde, de altfel, s-au inspirat şi iniţiatorii proiectului de la Timişoara. Aşa vor trăi şi la Muzeul Satului Bănăţean, în doar câteva luni, cei care vor fi dispuşi să renunţe la curent, gaz şi, mai important, la orice mijloc de comunicare prin intermediul tehnologiei.

Cei dornici de aventură care doresc să experimenteze modul de viaţă al strămoşilor se vor gospodări singuri şi îşi vor cultiva singuri hrana. Locatarii caselor din Muzeul Viu vor trebui să organizeze diferite manifestări sau demonstraţii de meşteşugărit, ba chiar să petreacă sărbătorile potrivit obiceiurilor. Reprezentanţii muzeului caută, în special familii care să locuiască în cele patru case.

Dan Radosav directorul Muzeului Satului Bănăţean: "Nu este foarte uşor să încerci să găseşti oameni care să vină să locuiască aici cum au locuit străbunii noştri. Adică fără televizor, fără frigider, fără telefon mobil, sau telefon fix. Deci nu este deloc uşor".

Candidaţii trebuie să ştie cel puţin o limbă străină, de preferinţă maghiară, germană, sârbă, engleză, franceză sau italiană După ce vor fi aleşi, viitorii locatari vor urma un curs care va dura până la mijlocul lunii decembrie. Astfel, sărbătoarea Crăciunului va fi prima petrecută în mijlocul muzeului viu.

"Pe lângă cele patru case gospodării, avem şi un spaţiu comun de socializare unde urmează să se petreacă evenimentele comune, cum ar fi evenimentul de Crăciun, spaţiu comun pe care noi l-au numit hambar", spune Sergiu Bălaşa, iniţiatorul proiectului.

Pentru activitatea lor, viitorii locatari ai Muzeului Banatului vor fi plătiți cu un salariu echivalent cu minimul pe economie. Proiectul transfrontalier se desfăşoară în colaborare cu Ungaria, are o durată de cinci ani şi o valoare totală de 1 milion 200 de mii de euro.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Viorel Jiva
Editor Web: Răzvan Bulacu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri