Profit din mirodenii

Data publicării:
profit mirodenii


„În bucata asta avem... bucata de butăşire. Salvie roşie, salvie albă, roiniţă, rozmarinul...”, pvoestește Ionel Ciuban, cultivator de plante aromatice.

Familia Ciuban s-a apucat de grădinărit în urmă cu 5 ani. De un an însă, pe 2000 de metri pătrați cultivă intensiv plante aromatice, pe care ambii soţi le-au găsit bune, atât pentru sănătate cât şi pentru bugetul casei.

„ Roiniţă, roiniţă, menta lămâiţă, rozmarin, isop, ispul vă spun dă o culoare extraordinară la ceai...”, spune soția acestuia, Doina Ciuban.

Vândute iniţial la piaţă, plantele aromatice produse la Păuliş sunt comercializate acum cel mai des de acasă, pe bază de comandă telefonică. Numărul clienților crește constant, deși românii încă sunt sceptici când vine vorba de arome noi în farfurie. 

„La piaţă pot să vă spun că... ca să conving clientela, prima dată gustam eu coriandru sau un anumit produs, după aia cumpărau de la mine. E greu! E greu!”, continuă Ionel Ciuban.

Cel mai scump produs al lor e lavanda. Un kilogram de plantă uscată se vine cu 50 de lei. Restul mirodeniilor se incadrează între 15 – 30 de lei pentru un kilogram.

„Majoritatea merg pe 4,5,7 plante aromatice. Noi avem 30! 30 anul ăsta. Cine ştie la anul ce va fi”, adaugă soția sa.

Cei doi soți din Păuliș estimează că profitul pe care îl vor obține de pe întreaga suprafață cultivată va fi de aproximativ 9000 de euro.  Investiția este minimă, în condițiile în care semințele și butașii le obțin singuri. Chiar și așa, românii încă nu știu să-și condimenteze mâncarea, spun soții Ciuban. 

Agricultorii susțin că au învăţat cum să cultive plantele aromatice de pe internet. Tot pe internet, au de gând să posteze în curând şi reţete. Asta pentru ca toată lumea să vadă cat de important e rolul mirodeniilor în bucate.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri