Programul de afterschool, în pericol la Timișoara

Data publicării:
afterschool

La Liceul Pedagogic „Carmen Sylva" din Timişoara funcţionează 22 de grupe afterschool, fiecare cu câte 12 elevi. Părinții plătesc până la 550 de lei/lună, iar acum se tem că desfiinţarea programului Şcoală după Şcoală le-ar da total programul peste cap, pentru că nu ar avea cu cine să-și lase copiii, cât timp ei sunt la serviciu: „Nu mai există posibilitatea să se desfăşoare la şcoală, dar încă nu ştim soluţia finală. Costurile vor fi mai mari, automat implică şi un alt spaţiu care trebuie achitat",„Este o idee dezastruoasă”, - De ce? ”Păi, cum mai învaţă copiii noştri cât suntem noi la serviciu?", - V-ar afecta şi financiar? ”Sigur că da, în altă parte, în privat", „Ştiu că problema există, se poartă discuţii şi o să vedem”, - Dvs. aţi fost anunţaţi de învăţători? ”Sigur, ştim de problemă. Mă gândesc că nimeni nu lucrează până la ora 12".

Învăţătorii care, până acum au lucrat cu elevii, ca persoană fizică autorizată, aşteaptă rezultatele unei analize financiare a conducerii unităţii de învăţământ. Scoala va decide dacă profesorii vor fi plătiți cu ora, dacă se mută în alt spațiu sau dacă se renunță de tot la programul de afterschool.

„Este un program pe care noi îl derulăm, da, într-adevăr, având calitatea de persoane fizice autorizate. Despre ceea ce va fi, pot să vă spun că în zilele acestea aşteptăm să se realizeze nişte simulări financiare referitoare la plata cu ora a cadrelor didactice", spune Mirela Carp, profesor în învăţământul primar, la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva" Timişoara.

Conducerea unităţii de învăţământ caută soluţii pentru ca programul să continue în incinta şcolii, dar recunoaşte că salariul dascălilor ar putea fi afectat. ”Există nişte grile acolo în care trebuie să se încadreze dumnealor, iar statului de plata cu ora probabil că va umbla un pic la aceste costuri", spune Nicolae Seimeanu, directorul adjunct al Liceului Pedagogic „Carmen Sylva" Timişoara.

Totul a început de la un control dispus de Prefectura Timiș, în urma căruia s-a constatat că nu este respectat un ordin care prevede ca profesorii să nu lucreze în incinta școlii în regim de persoană fizică autorizată. „Am finalizat un control la unităţile de învăţământ care organizează activitatea de Şcoală după şcoală, vestitul After school. Au fost găsite câteva nereguli şi au fost stabilite măsuri ce vor fi implimentate în viitor", ne-a declarat Eugen Dogariu, prefectul judeţului Timiş.

În programul "Școală după școală”, elevii își fac în primul rând temele de la clasă, dar se face și pregătire suplimentară pentru participarea la competiții și olimpiade școlare. În județul Timiș sunt aproximativ 100 de unități de învățământ care au afterschool.

Reporter: Miodrag Hojda
Operator: Adrian Hrişcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri