Proiectul West Summer University: studenția, experiment pentru liceeni

Data publicării:
studentia prima

În câteva minute,  Universitatea de Vest din Timișoara a fost invadată de elevi dornici să încerce viața de studenție. Tineri din 28 de județe ale țării, dar și din afara granițelor, au venit plini de energie și cu mari așteptări de la Universitatea de Vară: ”Distracție, învățătură, experiențe de vis”, ”Cred că e principalul pas care mă va determina să îmi aleg facultatea pe care vreau să o urmez pe viitor”, ”Nu mă aștept doar la seminarii plictisitoare, ci să fie o atmosferă ca de facultate, da în care toți să fie ca o familie”.

Pe lângă distracție și activitățile educative, elevii vor fi consiliați pentru a ştii cum să aleagă facultatea la terminarea liceului. Iar această experienţă le-a dat şansa de a vedea cum se desfăşoară cursurile la una din cele 11 facultăți din cadrul Universității de Vest.

”Am avut peste 450 de elevi înscriși, o concurență de mai mult de doi pe loc și au rămas 180 din aproape 30 de județe ale țării, plus nouă elevi din Republica Moldova. Este o premieră, nu am mai avut elevi basarabeni la celelalte ediții și cred că nici la alte universități de vară din țară nu au mai fost elevi basarabeni”, spune Vlad Cherecheș, președintele OSUT.

”Faptul că voi fi îndrumată și faptul că îmi voi putea alege o universitate română”, ”Mi-a plăcut faptul că voi fi îndrumată spre o facultate și asta e cel mai important pentru mine să nimeresc la o facultate și să pot sa devin ceva. Ceva în domeniul Biologiei, asta precis, poate Medicină, cel mai sigur Medicină”, spun elevii.

De altfel, Facultatea de Chimie-Biologie-Geografie a fost și una dintre cele mai căutate de musafirii Universității de Vest. La fel și facultatea de Matematică-Informatică, unde s-au înscris la cursuri peste 30 de candidați.

”Le punem la dispoziție sălile de curs, simulăm anumite cursuri, la diferite discipline cu ajutorul cadrelor didactice. Participă la diferite activități sportive, concerte, activități culturale, văd practic întreaga paletă a unei vieți de student în cadrul UVT”, afirmă Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Și pentru ca experiența ca studenți să fie completă, elevii de clasa a XI-a vor fi cazați în cămin, unde vor sta până pe 6 august, cât durează a patra ediție a proiectului West Summer University.

reporter: Raluca Popa
operator: Goerge Ștefăniță
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri