Protest al însoțitorilor persoanelor cu handicap

Data publicării:
protest

Zeci de persoane au protestat în fața Prefecturii Timiș. Vorbim despre părinții care primesc indemnizații de însoțitor pentru copiii cu handicap, dar și despre asistenții personali. Banii de care aceștia beneficiază de la stat, le-ar putea intra în conturi cu întârzieri din cauza Guvernului, spun părinții. Totul după ce Executivul a mutat plățile către bugetele locale. Astfel, peste noapte, primăriile s-au trezit cu cheltuieli în plus. Protestatarii au depus și un memoriu adresat reprezentantului Guvernului în teritoriu.

Un asistent personal, angajat să aibă în grijă o persoană cu dizabilități primește un salariu mediu de 1.300 de lei. Banii nu sunt suficienți și intră adesea cu întârziere.

"Sunt aici în calitate de părinte al unui al unui copil cu handicap grav. Suferințele noastre nu pot să fie puse pe hârtie, din pixul cuiva și efectiv avem nevoie de salarii pe care nu vreau să le spun cuantumul. Sunt salarii mici, suntem bugetari, dar sunt salariile din care noi ne creștem copiii."

Până acum, banii pentru indemnizații veneau în proporție de 90% de la bugetul de stat și 10% de la cel local. De acum inainte, plata s-a mutat exlusiv în sarcina primăriilor.

"Suma care nu este mare ne-a luat-o și pe aia pentru că nu le ajunge cât au furat până acum vor și de acum încolo. De ce vă este cel mai teamă? Teamă pentru că o să ajungem să nu ne mai primim banii deloc și nu știu dacă ei pot să trăiască fără un ban în buzunar."

Și luna trecută plățile au fost facute cu întârziere. De altfel, 2019 este al doilea an consecutiv în care asistenții sociali și însoțitorii se confruntă cu probleme.

"E foarte greu, sunt tratamente care sunt scumpe. Nu poți să îți lași copilul în casă să te duci să lucrezi în altă parte deci copiii ăștia au nevoie 24 din 24 să stai lângă ei să îi susții și fizic și psihic."

Protestatarii au depus memorii de prefectura Timiș, Avocatul Poporului și Primăria Timișoara.

"Considerăm că suntem în risc să ne fie afectate veniturile cu această decizie întrucât foarte multe primării nu vor putea susține aceste costuri suplimentare", spune Otilia Stanca, de la Asociația Pacienților cu Imunodeficiențe.

Situația este confirmată și de primarul orașului care speră că Executivul se va răzgândi.

"E foarte greu, foarte bine să își exprime și ei neliniștea și să își aducă aportul la munca de convingere a guvernanților să revină și nu neaparat să ia înapoi aceste heltuieli, pot să rămână la primării, dar să ne suplimenteze veniturile", adaugă Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

În județul Timiș sunt aproape 700 de asistenți personali angajați și 1800 de părinți care primesc indemnizații de însoțitor. Toți aceștia sunt vizați de măsurile luate de guvern în noua lege a bugetului pe 2019.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri