Sari la conținut

Protest faţă de exploatarea gazelor de şist

O companie petroliră care face prospecţiuni în Dudeştii Vechi a primit un certificat de urbanism pentru exploatarea petrolului şi a gazelor naturale. Oamenii se tem, însă, că firma va face forari pentru găsirea gazelor de şist.

„Este în pericol cea mai importantă resursă şi anume apa. Şi este grav dacă se ajunge până acolo”, spune un protestatar.

„Am ieşit la protest pentru sănătatea mea, pentru sănătatea oamenilor, pentru un mediu curat. Mediul nu este un lux”, adaugă un alt protestatar.

„Din câte am auzit, deja s-a aprobat montarea a trei sonde. Iniţial, domnul primar ne-a spus că nu se va întâmpla nimic, doar prespecţiuni”, completează un localnic.

Zona Dudeştii Vechi – Beba Veche – Periam face parte din harta de exploatare pentrolieră apobată de Guvern. Oamenii spun, însă, că procedurile nu sunt transparente.

„În memoriul justificativ figurează în căutare de hidrocarburi. Din câte ştiu eu, şi gazele de şist fac parte tot din categoria hidrocarburilor. Aşa că, dacă e liber la orice, de ce nu ar scoate şi gaze de şist”, explică  Ivan Vasilcin, organizatorul protestului.

Reprezentanţii companiei peteroliere îi contrazic pe oameni şi dau asigurări ei caută doar resurse naturale convenţionale şi nicidecum gaze de şist. „Forajul va fi executat în baza unui proiect elaborat de către o companie românească certificată în domeniu și aprobat de către ANRM, oferind detalii cu privire la metoda de realizare a forajului. De asemenea, proiectul va trece printr-o procedură transparentă de autorizare, iar studiul de evaluare a impactului asupra mediului va fi făcut public. NIS Petrol realizează lucrări de explorare prin metode tradiționale. (...) Fracturarea hidraulică, precum și explorarea și exploatarea gazelor de șist nu fac obiectul activității noastre”. (NIS Petrol)

Compania are un acord petrolier cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale pentru perimetrele din județul Timiș, în Periam și Biled.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Dan Petcu