Protest la Finanțele din Timiș. Zvonurile că Direcția Regională va fi mutată la Deva i-a scos pe angajați în stradă

Data publicării:
protest finante 3













”Susținem că discriminarea și dezavantajarea județului Timiș, respectiv a municipiului Timișoara, fără existența vreunei motivații întemeiate și rezonabile reprezintă nu numai un act nelegal, ci chiar un abuz de putere al celor care au propus o astfel de variantă de regionalizare a ANAF”, precizează Adrian Gavruță, președinte al Sindicatului FINTIM - DGFP Timiș.

UPDATE 5. Deschis, despre controversele mutării Finanțelor Publice Timiș! Invitată în platoul știrilor Digi24 Timișoara a fost inspector fiscal Flavia Felea. 

UPDATE 4. De la stânga la dreapta și din opoziție până la putere, fiecare partid a luat o poziție în cazul grevei de la Finanțe, vezi declarațiile lui Constantin Ostaficiuc - PDL, Titu Bojin - PSD, Petru Ehegartner - PNL 

Constantin Ostaficiuc, președinte PDL Timiș, spune că ”este o chestiune populistă, ca să împace și capra, și varza. Părerea mea este că nu se va reuși regionalizarea”.

Pe de altă parte, liderii PSD Timiș au de gând să meargă la București pentru a rezolva pe cont propriu această situație neplăcută. Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș, ne precizează: ”Am discutat la nivel de guvern cu domnul Dragnea. (...) Mi-am luat bilet de avion și mâine sunt prezent la discuțiile care au loc înainte ședinței de guvern de miercuri. Cred că au fost niște vise și niște dorințe ale unora care nu s-a gândit ce înseamnă la nivel regional”.

Nici în tabăra liberală nu este liniște. Petru Ehegartner, senator PNL Timiș, anunță că ”am luat o poziție clară împotriva acestei măsuri, care nu cred că are nicio justificare, nici tehnică, nici pragmatică. Această decizie a fost luată într-o discreție care, pe mine personal, mă surprinde”.

Mâine, vor avea loc noi negocieri politice pentru a tranșa situația sediului regional al Finanțelor din vestul țării.

UPDATE 3. Ministerul Finanţelor Publice a emis un comunicat în care nu menționează nimic despre mutarea direcțiilor generale regionale, cum ar fi cea din Timișoara la Deva, ci precizează că administrațiile fiscale județene își vor desfășura activitatea în aceleași locații, iar contribuabilii nu vor fi afectați.

”Referitor la declarațiile unor reprezentanți ANAF în mass-media, conform cărora, în urma reorganizării ANAF, relația dintre Fisc și contribuabili va fi afectată, aceștia fiind nevoiți să se deplaseze la Direcțiile generale regionale în vederea îndeplinirii obligațiilor sau a rezolvării problemelor apărute, facem următoarele
precizări:

În urma reorganizării ANAF, în contextul regionalizării, administrațiile fiscale județene nu se desființează și nici nu renunță la funcțiile suport pentru contribuabili, activitatea acestora, în relația cu contribuabilii, rămânând neschimbată. 

Atribuțiile direcțiilor generale regionale vor fi de coordonare a administrațiilor fiscale județene, preluând doar funcțiile suport necesare desfășurării activității administrațiilor fiscale județene. Acestea din urmă își vor desfășura activitatea în aceleași locații, relația cu contribuabilii ramânând neschimbată”, transmite Biroul de presă al Ministerului Finanţelor Publice.

UPDATE 2. Poziția prefectului legată de acțiunea de protest a angajaților de la Finanțe din Timiș

Eugen Dogariu, prefectul județului Timiș, a declarat pentru Digi24 Timișoara: ”Eu sper ca angajații să dea dovadă de responsabilitate față de contribuabil și să își arate profesionalismul de care au dat dovadă de fiecare dată și să se reîntoarcă la lucru, astfel ca contribuabilii să nu aibă de suferit”.

UPDATE 1. La ora 10 va avea loc întâlniri ale sindicaliștilor din Finanțe cu autoritățile: pe plan local, va avea loc o întâlnire cu prefectul de Timiș, iar la București, o altă cu reprezentanții ministerului. 

Protestul va dura până la ora 16, activitatea cu publicul a Finanțelor timișene fiind suspendată. Atenție, contribuabili! S-ar putea ca, marți și miercuri, activitatea instituției să fie, de asemenea, blocată. Dacă însă, în urma întâlnirii de astăzi lui Adrian Gavruță cu ministrul Finanțelor Daniel Chițoiu se va renunța la această măsură, de marți activitatea ar putea reintra în normal.

Reporteri: Gerhald Ernst, Maria Rohnean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri