Sari la conținut

Protest la Termocentrala Mintia. Sindicaliştii, nemulțumiţi de negocierile contractului colectiv de muncă

Prevederile contractului colectiv de muncă se negociază între administrația termocentralei din Mintia si sindicat. Documentul ar urma să intre în vigoare în prima zi a lunii august.

”Vrea să ne taie din drepturi foarte mult. Adică transport, prime de vacanţă, tichetele de masă, prime jubiliare. Pe lângă că nu s-au mai mărit salariile de ani de zile, acum, în loc să mai primim ceva la salariu, din păcate, vor să ne taie”, ”Să pierdem sporul de fidelitate, deci după 40 de ani îmi mai taie si ăia 10%, nu-i destul că ne-o tăiat sporurile pe care le-am avut, de toxicitate, condiţii grele de muncă”, spun energeticienii.

”Prevede multe tăieri de drepturi. Printre care fidelitatea, pe care am avut-o, bonuri de masă, plus, ce ne nemulţumeşte e acordul, partea de energie n-a lucrat niciodată în acord, plus alte drepturi pe care vor să ni le taie”, explică Mircea Crişovan, lider de sindicat.

Energeticienii susţin de asemenea că între salariile muncitorilor şi cele ale personalului din conducere sunt diferenţe cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei. În condiţiile în care sindicaliştii nu vor accepta noul contract colectiv de muncă, din 1 august vor rămâne doar cu contractele individuale, care îi privează însă de mai multe drepturi.

”Rămânerea pe contract individual de muncă înseamnă pierderea tuturor bonificaţiilor şi facilităţilor cuprinse în contractul colectiv de muncă, dacă e să vorbim despre ajutoarele de înmormântare, de transportul spre şi dinspre locul de muncă, de tichetele de masă”, ne-a declarat Cristian Iştoc, preşedintele Sindicatului ”Muntele”.

La termocentrala Mintia, care face parte din Complexul Energetic Hunedoara, lucrează acum 1.200 de oameni.

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș
Editor web: Călin Țenche