Protest pentru minerit. 2.000 de persoane, în stradă la Petroșani ca minele de cărbune să nu fie închise

Data publicării:
protest

Timp de câteva ore, centrul oraşului Petroşani a fost plin, iar mii de oameni au cântat şi au strigat sloganuri prin care au cerut salvarea Văii Jiului şi a întregului judeţ Hunedoara:

"Luptăm pentru Valea Jiului, pentru minele de aici, pentru viaţa noastră, noi tinerii suntem viitorul",
”Să nu închidă minele, să lucre şi copiii noştri undeva, şi eu am lucrat în mină, 28 de ani”,
”Ar fi un dezastru pentru populaţie, nu ar mai fi veniturile care sunt acum, şi atunci ce-o să facem, o să ne întoarcem în timp? O să ne întoarcem la sapă de lemn, o să fim sclavii Europei”.

„Nu închideţi Hunedoara" este o altă etapă a campaniei "Noi suntem Hunedoara", iniţiată de sindicatul Muntele, reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara.

”Închiderea Complexului Energetic Hunedoara este iminentă, măsurile guvernului de divizare a acestuia şi separarea activităţilor energetică de cea minieră nu reprezintă decât un pas mârşav spre închiderea în totalitate a celor două activităţi”, precizează Petre Nica, preşedinte Sindicatul Muntele.

Protestatii i-au invitat la miting şi pe parlamentarii hunedoreni, dar şi pe reprezentanţii autoritaţilor locale. O singură instituţie a răspuns acestui demers.

”Pe lângă politizare excesivă avem şi un centralism excesiv, şi atunci Guvernul, patronul acestei entităţi economice, cred că ar trebui să plătească pentru ineficienţa sa de până acum”, precizează Dorin Gligor, preşedinte interimar CJ Hunedoara.

În anul 1990, în Valea Jiului erau 55.000 de mineri, iar acum mai sunt 6.000.

VIDEO. 3.000 de mineri au protestat la Târgu Jiu, nemulţumiți că urmează să le fie tăiate salariile 

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri