Sari la conținut

Protest pentru minerit

Mitingul a început în centrul orașului Petroșani. Miile de oameni prezenți au cerut păstrarea locurilor de muncă, asigurarea unui viitor pentru tineri, dar și implicarea Guvernului în salvarea Complexului Energetic Hunedoara.

Luptăm pentru un loc de muncă cinstit. Nu vrem să furăm, vrem să muncim, să câștigăm un salariu, să ne ținem copiii”, spune o femeie prezentă la protest.

„[Mai are o șansă mineritul în Valea Jiului?] Evident, evident, sigur că da, categoric da. Da, mai are. Dacă suntem bărbați, mai are”, susțin alți doi protestatari.

Complexul Energetic Hunedoara se află în acest moment în insolvență, iar angajații se tem de intrarea în faliment și de pierderea locurilor de muncă.

„Cel mai ușor e să culpabilizezi salariatul și încercarea de a face asta prin restructurare și pierderea locurilor de muncă o reformă superficială”, explică Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.

„Nu vrem să cedăm sub nicio formă la lupta noastră, trebuie să rămânem în picioare, nu trebe să ne lăsăm îngenuncheați”, s-a exprimat și Petre Nica, președintele Sindicatului „Muntele”.

În ciuda frigului și a ploii, protestarii au plecat apoi pe jos spre sediul Complexului Energetic, în curtea căruia au strigat lozinci și au cerut demisia conducerii. 

Mitingul a durat două ore. La finalul protestului, oamenii au cântat cea mai reprezentativă melodie a Văii Jiului, Imnul Minerilor.

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș