Sari la conținut
News Alert

Puţini producători la Festivalul Părădăicilor de la Macea, din judeţul Arad

”Pun şi asta?”, ”Pune!”, ”7 lei!” Dacă în anii trecuţi, la festival, un kilogram de roşii era de două ori mai scump decât în piaţă, anul acesta producătorii au fost obligaţi să scadă din preţuri. Organizatorii le-au impus reguli speciale ca să salveze reputaţia manifestării.

”Fiecare reprezentant care participă aicea să vândă produse din... altfel de legume, obligatoriu trebuie să vină şi cu roşii”, spune Ioan Mercea, primarul comunei Macea.

”Faţă de anii anteriori sunt foarte puţini”, afirmă un producător. - De ce crezi că se întâmplă asta? ”Pentru că e muncă foarte multă, preţurile sunt cum sunt, nu trec, şi atuncea foarte mulţi au decis să renunţe la această muncă”.

Cumpărătorii au fost mulţumiţi de preţuri şi de marfa expusă de producători: ”Aceasta are în jur la un kilogram, aceasta la 700 de grame. Sunt printre cele mai gustoase şi mai preţioase roşii”, ”Am cumpărat roşii, sper să fie gustoase”, - Sunt mai bune roşiile de aici? ”Să sperăm, că de aia am venit de la Arad, ca să cumpărăm roşii de aici”.

Vedetele festivalului au fost roşiile colorate aduse de un producător din Curtici. Agricultorul a adus la festival tomate obţinute din seminţe adunate din toată ţară, dar şi din străinătate. ”Seminţele mi le-a adus, o parte dintre ele, fratele meu, care e marinar. Şi mi-a adus din Chile, din Brazilia, asta nu ştiu să vă spun, dar cred că e din Argentina”, ne spune el.

În cadrul festivalului a fost prezentată o reţetă locală de bulion, iar o asociaţie din Arad care lucrează cu voluntari străini le-a arătat vizitatorilor cum pot folosi roşiile pentru a obţine produse cosmetice bio.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche