Rapiţa - „vedeta" câmpurilor din vestul țării

Data publicării:
rapita

Cultură care se seamănă toamna devreme, rapiţa depinde foarte mult în dezvoltarea ei de cum e vremea peste iarnă. Anul acesta, în vestul ţării, practic nu am avut iarnă, aşadar şi plantele s-au dezvoltat mai repede, iar florile au apărut chiar cu o lună mai devreme.

Un hectar cultivat cu rapiţă poate aduce, în medie, anul acesta, cu 500 de euro mai mult profit decât un hectar cultivat cu grâu, susţin agricultorii. Un alt avantaj îl constituie desfacerea: căutată în vestul Europei pentru crearea biocombustibililor, rapiţa este vândută direct din câmp.

”Faţă de grâu care, la recoltare, are un preţ derizoriu şi care trebuie să îl ţii, bunăoară cum l-am ţinut şi eu până acuma şi abia acuma l-am vândut cu 80 - 85 de bani kilogramul, rapiţa se vinde la recoltare”, ne precizează Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici.

”Comparativ cu celelate culturi mari este rentabil, adică este un preţ bun şi poţi să rămâi cu un profit, ca agricultor, poţi să rămâi cu un profit destul de substanţial la această cultură”, ne spune Graţian David, consultant al unei companii agricole.

Aceste avantaje au făcut ca, în judeţ, suprafeţele de teren cultivate cu rapiţă să crească de la un an la altul. O confirmă şi statisticile întocmite de Direcţia Agricole Arad.

”În prima fază ne-am propus să însămânţăm 7.500 (de hectare - n.r.), dar având în vedere rentabilitatea culturii am realizat cu 2.000 de hectare în plus faţă de ceea ce ne-am propus”, spune Ioan Martin, directorul Direcţiei Agricole Arad.

Şi pentru că, anul acesta, rapiţa a înflorit timpuriu, agricultorii o vor putea recolta mai devreme cu două până la patru săptămâni.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri