Raţca, rasa de oi pe cale de dispariţie

Data publicării:
oaia ratca

Ion Pau creşte de 30 de ani oi raţca în gospodăria sa. Bărbatul din satul Doclin, județul Caraş Severin, se ocupă atent de animalele sale, iar acum are 40 de capete, o parte dintre acestea hibride.

„E o oaie blândă, o oaie bună crescătoare de miei şi mi-o plăcut de ele. Aici, în localitatea asta şi încă în nişte localități învecinate o fost tradiția asta de a creşte această rasă”, spune Ion Pau, crescător de oi rațca.

În prezent, în zona de vest se găsesc undeva la 2000 de capete de oi rațca, dar  jumătate sunt hibride. 

„Adevăratele oi rațca au trăsături diferite față de mioarele obişnuite. Coarnele sunt asemănătoare tirbuşonului şi sunt aşezate în forma literei V” - Mihaela Crețu, reporter Digi24 Timișoara.

„Efectivul a scăzut de la zeci de mii sau poate chiar sute de mii în zona banatului, la ora actuală în jur de o mie. [De ce a scăzut efectivul radei de raţca, domnule profesor?] Tocmai prin faptul că, costurile pentru perioada de iarnă sunt mult mai mari. Faptul că nu a fost atât de competitivă cu ţurcana a dus la această dispariţie”, explică Ioan Pădeanu, profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului.

Pentru a stimula creşterea de oi rațca, statul le ofera ajutor fermierilor.  Mioarele pe cale de diapariție sunt trecute într-un program de patrimoniu genetic, iar crescătorii beneficiază de o subvenție de aproape 100 de lei per oaie. Banii nu îi încântă pe crescători. 

„Undeva la 100 de lei, per total. Subvenția e mică pentru ce cheltuieli au ei. Chiar e mică nu poate să-i motiveze. În plus nu e la tinp, nu ajunge. În plus animalul ăla trebuie să mânce. Animalul ăla mâncă iarna nu, trebuie să îi dai să mânânce ceca, nu? Dacă iarna nu ai ajutorul ălă, nici în primăvară nu l-am avut”, admite Mircea Toma, preşedintele Asociației de Crescători de Ovine şi Caprine Caraş-Severin.

La o turmă de peste 150 de capete, crescătorii de oi raţca pot beneficia de o subvenţie de 120 de lei per oaie. Oamenii consideră totuşi că banii de la stat sunt prea puţini. În judeţul Caraş-Severin, doar 28 de crescători beneficiază de subvenţie.

Reporter: Mihaela Crețu

Operator: Mihai Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri