Sari la conținut

Reabilitare încetinită de... munca la fân. Pe şantierul din Piaţa Unirii din Timişoara lucrează doar 15 oameni

”Au mai plecat la lucru. Mai pleacă, mai vin înapoi”, - Păi aşa fac? Se plimbă? ”Au stat şi ei, dar mai stau şi acasă. Au şi ei câmp, copii”, spuneau muncitorii.

Muncitorii se plâng şi de faptul că, în ultima vreme, nu sunt plătiţi, aşa cum erau anul trecut de exemplu: ”Nu ne întrebaţi „da' cu banii cum staţi?” Numai de lucru ne întrebaţi?”, - Păi vă întreb despre lucrare, ”Păi aia e. Daţi-ne bani ca să muncim”.

”În primăvară, în Piaţa Unirii era o întreagă desfăşurare de forţe. Pe şantier munceau aproximativ 30 – 40 de persoane. Acum, la lucru, sunt numai 15 muncitori”, ne-a precizat Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.

Timişorenii, sătui să circule prin praf şi şantier, au observat şi ei că lucrările înaintează greu în centrul istoric:
”Foarte bine după cum se vede. Glumesc! Aiurea”,
- Când crezi că va fi gata? ”În vreo trei – patru ani”,
”Pare că se mişcă încet, dar poate se mişcă bine. Nu pot să dau estimări pentru că depinde de multe, de pietrari”,
”Destul de greu, ce să zic. Dar oricum mă bucur, cred că 90% din ea e aproape gata”.

Şi primarul Timişoarei a observat lipsa muncitorilor de pe şantierul din Piaţa Unirii. A mers pe şantier să afle care este cauza.

”Omul mi-a spus că ceilalţi „s-or dus la fân”. Pentru că e vremea fânului şi ei nu trăiesc numai din cioplit piatra. Trebuie să îşi vadă şi de gospodăriile de acasă, din Maramureş. Ce putem să facem? Din păcate nu există coadă de pietrari la Piaţa Unirii ca să putem selecta”, afirmă Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Lucrările de reabilitare a centrului istoric, ce include şi Piaţa Unirii, au început în toamna anului 2013. Conform ultimului termen, şantierul ar trebui să fie închis la finalul anului. În caz contrat, primarul poate cere daune companiei. Este vorba de Romprest, al cărei patron este dat în urmărire internaţională după ce a fugit din ţară cu câteva zile înainte de ancheta ce îl viza pentru spălare de bani şi evaziune fiscală, într-un dosar cu un prejudiciu de 18 milioane de euro.

Final de 2014 - Timișoara, tot un șantier. Centrul istoric este în plin proces de modernizare 

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche

Pe aceeași temă

A început Street Food Festival

În centrul municipiului sunt prezenți peste 40 de comercianți, iar publicul va avea parte și de concerte de muzică live...