Sari la conținut

Reabilitare termică cu scandal. Primăria Timișoara ar putea plăti 1,2 milioane de lei din bani publici

”Acesta este unul din cele 64 de blocuri care vor fi reabilitate cu fonduri europene. Dacă iniţial documentaţia tehnică a fost evaluată la 64.000 de lei, în final proiectatul a solicitat o sumă de aproape 20 de ori mai mare, iar o primă instanţă i-a dat dreptate. Acum, dacă Primăria Timişoara pierde apelul, va trebui să plătească firmei de proiectare 1,2 milioane de lei din bani publici”, precizează Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.

Suma a fost majorată după ce contractul, atribuit direct, a fost semnat de primărie şi de reprezentantul firmei Proiect C&A, un apropiat al PNL, partidul condus chiar de edilul şef al Timişoarei, Nicolae Robu. Majorarea s-a făcut prin devize de lucrări şi asta pentru că proiectatul nu a ştiut de la început pentru câte blocuri trebuie întocmite studiile.

”Tocmai m-am uitat peste contract. Contactul s-a întocmit în urma unui caiet de sarcini în care nu a fost specificat numărul de blocuri care urmează a fi reabilitate. Nici într-un caz nu este normal. Trebuie să fim mult mai atenţi când semnăm astfel de contracte, ele trebuie să fie mult mai clare”, spune Ramona Olteanu, consilier local.

Contractul de proiectare a fost semnat în 2013. În 2014, firma privată a cerut în instanţă plata sumei majorate, după ce autorităţile au refuzat să plătească. La finalul lunii trecute, Primăria Timişoara a depus apel şi aşteaptă o nouă sentinţă. Dar, cu toate că vorbim despre un contract ambiguu, atribuit fără licitaţie, primarul oraşului nu crede că cineva din administraţia locală a greşit cu ceva.

- În contract de ce nu era stipulat numărul de blocuri? ”Se pot pune multe întrebări. Important este că s-a semnat un contract în baza legii, nimeni nu l-a considerat ilegal pe o anumită sumă. Nimeni nu a fost obligat să semneze acel contract. Nici partea primăriei, nici partea proiectantului”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Contractul buclucaş nu a fost făcut niciodată public, deşi legea impune acest lucru. Iar reprezentantul firmei de proiectare a refuzat să facă vreo declaraţie pe acest subiect. Noul termen de judecată nu a fost încă stabilit de Curtea de Apel Timişoara.

Primăria Timișoara trebuie să recupereze peste 30 de milioane de lei de la Marian Iancu

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Adrian Ionescu, Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche