Reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara: noi promisiuni pentru anul care vine

Data publicării:
cladire istorica A



Timişoara, orașul cu cele mai multe clădiri istorice din România, are probleme să le îngrijească.
Un imobil, de exemplu, de pe str. 1 Decembrie nr. 8 este casă pentru nouă familii: el nu a fost reabilitat în ultimii 100 de ani. Locatarii nu au bani să îi redea clădirii strălucirea de odinioară, aşa că tot ce le mai rămâne este speranţa că imobilul lor va fi pe lista celor 50 recondiţionate cu bani de la bugetul local.



Manuela Irimie, președintele asociaţiei de proprietari de acolo, ne spune: „Ar fi o variantă, numai că Primăria ar trebui să vină cu o ofertă şi să vedem exact ce înseamnă şi banii respectivi, pe care ar trebui să-i plătim pe urmă. Şi să nu îşi aducă ei o firmă care să ne facă clădirea la un suprapreţ. Şi pe urmă, 60 de ani să-i plătesc primăriei pentru lucrarea respectivă".

Locatarii au depus cerere la primărie, dar în zadar. Niciodată nu s-au găsit fonduri pentru ca imobilul să fie reabilitat. „N-a venit nimeni să ne întrebe. Că să ne facem cerere ca să ne ajute. Alţii zic că dacă n-ai banii să renunţi", ne spune Ioana Radu, proprietară de apartament în clădire istorică.

 

Umezeala este cel mai mare duşman al acestor imobile. Cu fiecare ploaie, noi şi noi bucăţi de tencuială se desprind şi devin o ameninţare pentru trecători. O confirmă şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă care toamna şi iarna numără cele mai multe intervenţii. „De regulă intervin înaintea începerii sezonului rece, când au loc căderi masive de precipitaţii şi primăvara după topirea zăpezii", afirmă Nicoleta Tutumaru, de la ISU Banat.

În acest an nu a fost investit niciun leu din bugetul local în conservarea clădirilor istorice. De la anul, însă, priorităţile vor sta altfel, spun autorităţile. Vor fi reparate peste 150 de clădiri. Banii investiti vor fi recuperaţi de la proprietari, în zece ani de la finalizarea lucrărilor de reabilitare.

 

Viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu, ne precizează: „Primăria poate să contribuie şi propunerea noastră este să contribuie cu un grant de 20% din cheltuieli, ca contribuţie a autorităţii locale în reabilitarea imobilului".

În Timișoara sunt peste 14.500 de clădiri istorice. La aproximativ 10.000 dintre acestea ar trebui renovate fațadele și acoperișurile, potrivit reprezentanților Primăriei.

reporter: Miodrag Hojda
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri