Restricții pentru autostradă din cauza liliecilor, liber însă pentru drumul național

Data publicării:
lilieci

”Autostrada ar urma să treacă pe undeva pe aici, deasupra celei de-a doua intrare în peșteră. Vorbim despre o șosea rapidă suspendată la 20 de metri, dar chiar și așa constructorul nu a putut începe încă lucrările în zonă”, ne-a precizat Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Lucrările la ridicarea autostrăzii au fost oprite pentru că provocau vibrații care deranjau liliecii. Dar, restricțiile se aplică numai pentru unii.

”Paradoxal, încă de anul trecut se lucrează la reabilitarea drumului național, drum care trece la doar câțiva metri de intrarea în Peștera Tunel, unde își au habitatul liliecii”, afirmă Caterina Ledrer.

Locuitorii din comuna Șoimuș, unde se află peștera, nu au auzit de existența liliecilor protejați de lege. Nici cei mai bătrâni nu își amintesc să fi existat populații de lilieci în grotă:

”Acum am auzit că sunt ceva specii rare de lilieci, dar cât am fost copii, nici pe părinții mei nu i-am auzit”,
- Ce știți? Mai sunt lilieci în peșteră? I-ați văzut vreodată? ”Nu.. vă dați seama că eu nu am intrat. Or intrat băieți și așa”,
”De la televizor am auzit că ar fi lilieci, dar nu i-am văzut”.

Am încercat să aflăm mai multe de la cei care au fost angajați de CNADNR pentru a monitoriza habitatul liliecilor. Dar nici de la reprezentanții Asociației pentru Protecția Liliecilor nu am reușit să stabilim dacă exemplarele rare mai trăiesc sau nu în peșteră.

Am solicitat un punct de vedere și de reprezentanții CNADNR, dar până la ora transmiterii știrii nu am primit niciun răspuns.

Cert este că, potrivit acordului de mediu al autostrăzii A1, lotul IV al tronsonului Lugoj – Deva, constructorul nu are voie să execute lucrări în perimetrul Peșterii Tunel pentru încă cel puțin 6 luni, documentul fiind semnat în toamna anului trecut. Deși lucrările au ajuns la aproape 25%, este greu de estimat dacă ele vor fi finalizate până în mai 2016, așa cum prevede contractul. În privința modernizării drumului național 76, acordul de mediu a fost emis în anul 2006, însă peștera Tunel, cea care adăpostește lilieci, nici nu este menționată în document.

Lucrările lotului IV al tronsonului de autostradă Lugoj - Deva sunt blocate de cimitire ilegale şi peşteri cu lilieci 

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri