Revoltă la Filarmonica din Arad. Artiştii reclamă condiţiile grele în care trebuie să facă repetiţii

Data publicării:
filarmonica prima

Cu toate că regulamentul prevede că studiul individual al fiecărui instrumentist sau membru al corului se poate desfăşura atât la Filarmonică, cât şi acasă, managerul instituţiei le-a cerut angajaţilor să vină la sediul instituţiei şi să repete la comun. Problema este că Palatul Cultural din Arad nu are suficiente spaţii pentru repetiţii, aşa că artiştii au fost nevoiţi să improvizeze.

”Aici e intrarea în scenă. Acest spaţiu a fost destinat ca loc de studiu pentru harpă. Deşi spaţiul nu are nici măcar lumină...”

”Până acuma, de 35 de ani, de când sunt eu la Filarmonică, fiecare îşi făcea studiul individual unde dorea şi când dorea, important este că patru ore trebuie să lucrăm colectiv şi patru ore individual”, spune Tiberiu Variaşi, vicepreşedintele Sindicatului artiştilor interpreţi din Filarmonica Arad. ”E clar că această măsură a fost făcută pentru intimidare sau pentru a fi exact împotriva lumii. S-a uitat chiar cu grijă, a căutat managerul, ce ar putea să fie bine pentru oameni ca să fac eu invers”, susține Mihai Dogaru, preşedintele Sindicatului artiştilor interpreţi din Filarmonica Arad.

În urma acestor măsuri, mai mulţi instrumentişti şi membri ai corului din cadrul Filarmonicii din Arad au ajuns la medic cu diferite afecţiuni cauzate de condiţiile în care lucrează. Nivelul de zgomot ridicat la care sunt supuşi muzicienii a fost confirmat şi de Inspectoratul Teritorial de Muncă, în urma unui control făcut anul acesta.

”Datorită crizei acute de personal artistic şi a suprasolicitării în iarnă am fost operat de hernie. Şi mai avem şi alţi colegi care suferă de astfel de boli profesionale”, ”Este o energie în plus, vocală, pe care trebuie să o pui, este o uzură care apare în plus”, spun angajații.

Deşi am solicitat conducerii instituţiei să ne comenteze problemele semnalate de angajaţi, managerul Filarmoncii de stat Arad nu a putut fi contactat.

Din cauza condiţiilor în care sunt nevoiţi să lucreze, peste 20 de muzicieni au părăsit, în ultimii ani, Filarmonica din Arad, fără ca echipa să fie reîntregită.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristi Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri