Sari la conținut

Revoluţia, la Globurile de Aur. Filmul a fost realizat de regizorul timişorean Robert Dornhelm, în 1990

Un scenariu original. Zeci de timişoreni pe post de figuranţi. Un episod al Revoluţiei din '89 ţinut până atunci sub preş de autorităţi. Sunt ingredientele care i-au adus lui Robert Dornhelm o nominalizare la Globurile de Aur în 1991 pentru cel mai bun film străin.

Născut în Timişoara, Robert Dornhelm s-a mutat cu familia în Austria după instaurarea comunismului. A devenit regizor, iar peliculele lui au fost nominalizate la premiile Oscar şi Emmy. În mai '90 s-a întors acasă, la Timişoara, ca să realizeze un film despre revoluţie şi să spună povestea lui Dominic Paraschiv.

”El a fost acuzat că a omorât 80 de oameni, toate mediile internţionale - măcelarul din Timişoara şi Dominic era un om foarte cinstit. E un film care se ocupă de istoria română şi e păcat că a durat 25 de ani să se arate aici, da e bine că se arată”, afirmă Robert Dornhelm, regizor.

Filmul lui Dornhelm a fost interzis tocmai pentru că arată cum Dominic Paraschiv a fost lăsat în Decembrie '89 să moară pe un pat de spital. Fărăr pic de compasiune, bărbatul nu a fost îngrijit, deşi era împuşcat. A fost tratat cu totul inuman şi a fost imobilizat cu plasa unei porţi de fotbal, ca să nu fugă, fiind considerat terorist.

”Numai prin dragoste, bunătate şi toleranţă vom învinge. Mulţumesc, prieteni”. Corneliu Vaida a simţit-o de două ori - o dată pe viu, în Decembrie '89, şi a doua oară, pe platoul de filmare de la "Recviem pentru Dominic". A fost cascador în filmul nominalizat la Globurile de Aur. ”Sărituri de pe un acoperiş pe altul, sărituri de pe acoperiş pe diverse chestii, alergări, rostogoliri. Arată intervenţia informatorilor de securitate. Acest film pănă în ziua de astăzi a fost interzis de la difuzare în România”, afirmă Corneliu Vaida.

Tocmai de aceea, pelicula a fost, ani la rând, o enigmă pentru timişoreni: - Ştiţi că un film despre revoluţia de la Timişoara a câştigat o nominalizare la Globurile de Aur? ”Nu ştiu”, ”Mi se pare pentru un film făcut aici nominalizarea la Globurile de Aur ca şi cum ar câştiga România campionatul mondial”, ”Este un film românesc nominalizat la un premiu de prestigiu”.

Pelicula ”Recviem pentru Dominic” rulează în această seară, de la ora 18:00, la Filarmonica ”Banatul”. Tot atunci, Robert Dornhelm va primi titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei.

Reporter: Vlad Ungar
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche