Rezident, în România, pe banii părinţilor. Mult așteptatele burse: n-a avut cine să semneze pentru a le elibera!

Data publicării:
rezident prima

Camelia Amza şi-a dorit să devină medic mai mult din pasiune şi mai puţin pentru bani. Cu toate acestea, se aştepta ca după absolvirea facultăţii să se poată întreţine singură. A trecut o jumătate de an de atunci, iar Camelia are nevoie în continuare de sprijinul financiar al părinţilor: ”Ca şi în timpul facultăţii, părinţii... Mi-aş fi dorit, chiar atunci când am luat Rezidenţiatul, am zis părinţilor mei: O să fiu independentă financiar şi această situaţie o tot amân, o tot amân, până prin aprilie, până o avem bursa”.

 

În aceeaşi situaţie este şi Iuliana Purcel. Tânăra se pregăteşte intens să plece în străinătate: ”Fac cursuri în acest domeniu, ca şi mulţi alţi colegi de-ai mei. Deja eu sunt anul II şi din 30 şi ceva, 35 câţi am intrat, mai suntem undeva la 25. Ca şi statistică, deci din primul an, ceilalţi colegi au abandonat, Germania, Irlanda, Anglia, Franţa şi încă mai suntem în curs...”.

 

Mulţi dintre rezidenţii din spitalele timişorene muncesc la fel sau chiar mai mult decât îndrumătorii lor. Stau zile întregi în secţiile unde au dobândit un post. Bursa de 670 de lei promisă de Ministerul Sănătăţii ar fi o gură de oxigen pentru tineri. Dan Ilincariu, coordonatorul regional de transplant, afirmă: ”Dacă i-ar motiva sau nu, e greu de spus, dacă facem o comparaţie între salariul pe care l-ar câştiga dincolo sau aici. Muncesc cot la cot cu întreg personalul unui spital, făcând şi gărzi, desfăşurându-şi activitatea în cadrul secţiei într-un program normal de lucru şi în plus au în permanenţă ceva şi de învăţat”.

 

Chiar şi medicii cu experienţă sunt conştienţi de exodul rezidenţilor. La fel de conştienţi sunt şi că nu pot face nimic pentru a-i opri. ”Posturile care se scot la concurs pentru a putea fi ocupate sunt limitate prin legile care limitează numărul bugetarilor, universităţile iarăşi au locuri limitate, aşa că, de fapt îi pregătim pentru străinătate”, vede situația Lazăr Fulger, preşedintele Colegiului Medicilor Timiş.

Rezidenţii din Timişoara trăiesc de ani buni cu un salariu cu mult sub nivelul celor din străinătate. Mărirea veniturilor a fost cerută de sindicalişti şi promisă de guvernanţi ani la rând. În 2013, Ministerul Sănătăţii le promitea o bursă lunară pe care urma să o primească din prima lună a acestui an. Este sfârşitul lunii februarie, iar viitorii medici încă n-au văzut banii.

 

Pentru a se elibera bursele rezidenţilor, care nu se dau o dată cu salariul, sunt burse, sunt separat, trebuie semnat un ordin de ministru, care esre redactat, dar în nebunia care e acum n-a avut cine să-l semneze. În condiţiile în care bursele rezidenților nu vor fi primite până pe 28 februarie, în luna martie se vor da cumulat ianuarie şi februarie”, ne precizează Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

În Timişoara lucrează în prezent peste 2.000 de rezidenţi, iar salariile lor sunt cuprinse între 900 şi 1.400 de lei.

reporter: Maria Rohnean
operator: George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri