România, trasă de urechi pentru poluarea de la Moldova Nouă

Data publicării:
poluare prima 1

Comisia a declanşat procedura de infringement împotriva României pentru aproape 100 de hectare, rămase neecologizate la graniţa cu Serbia: "Se trimite un aviz motivat pentru a solicita României să curețe două iazuri de decantare din exploatările miniere de cupru și zinc din Moldova Nouă".

De fiecare dată când bate cu putere, vântul ridică toată pulberea fină de pe iazul de decantare şi îneacă în praf zeci de locuinţe de la marginea oraşului. Oamenii se plâng: "Acum trei zile le-am curăţat şi tot degeaba", "Ieri s-a măturat, azi e la loc, mâine dimineaţă iar măturăm, iar se pune", "E uscat, n-a plouat, şi bate, bate de nu mai se poate, tot s-a umplut, parcă n-am săpat", "Este ca într-un deşert".

„Acest steril provine de la o mină de cupru şi conţine metale grele, cupru, zinc, mangan. Toate aceste metale grele au un efect devastator. Incidenţa cancerului bronhopulmonar în zona Moldova Nouă este una extrem de ridicată", ne informează medicul Dorin Vancea, de la Spitalul „Victor Babeş" Timişoara. 

Efecte cunoscute la nivelul Comisiei Europene... „Iazurile de decantare sunt o sursă majoră de pulberi toxice, care au consecințe semnificative asupra sănătății umane și asupra mediului", se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Prin urmare, s-a trimis un „aviz motivat", iar în cazul în care România nu acționează în termen de două luni, Comisia poate sesiza cauza Curții de Justiție a UE. Ne putem alege cu blocarea unor fonduri structurale destinate protecţiei mediului, cu sancţiuni politice sau financiare. 

Ecologiştii din zonă cred că soluţia salvatoare este ecologizarea iazurilor cu fonduri de la bugetul de stat. "Această soluţie a fost propusă de catre GEC Nera factorilor majori de decizie (Ministerul Mediului, Ministerului Economiei, Ministerului Finanţelor), în permanenţă, dupa încetarea, în 2006, a activităţii SC Moldomin, când, din cauza uscării iazurilor, poluarea a devenit activă", transmite Doina Mărgineanu, consilier pentru relaţii publice la Grupul Ecologic de Colaborare Nera.

De-a lungul timpului, valorile de poluare în zonă au depăşit chiar şi de 20 de ori limitele admise. După ce societatea Moldomin, responsabilă cu exploatarea minieră, s-a închis, ecologizarea iazurilor de decantare a revenit Ministerului Economiei, respectiv lichidatorului judiciar. Până acum, nici unul nu a găsit însă fonduri pentru stoparea poluării.

reporter: Manuela Strinu
operator: Andrei Marina
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri