Sală de naşteri cu lacătul pe ușă. De ce? Lipsa de personal!

Data publicării:
moase 1



Soluţiile drastice au început în urmă cu două luni. Atunci a început modernizarea a două saloane de ATI, prin urmare pacientele care ar fi trebuit cazate acolo au fost mutate într-una din sălile de naşteri. Acum saloanele s-au redeschis, sala de naşteri a rămas liberă, dar nu poate fi folosită.

"Actualmente numărul de moaşe nu ne permite să funcţionăm decât cu o singură sală de naştere. (...) Facem demersuri de ani de zile pentru a informa şi a fi ajutaţi în demersurile noastre în aceste angajări. Trebuie să se înţeleagă că nu le angajăm de dragul de-a fi angajate, ci pentru că este absolut necesar să funcţionăm cu două săli de naştere", spune Marius Craina, director medical al Clinicii Bega.

Singura sală care funcţionează este în permanenţă plină de paciente. Acestea sunt supravegheate de o singură asistentă, care trebuie să le monitorizeze permanent.

Anca Tănase este una dintre asistentele care lucrează la maternitate. Ar trebui să primească liber... 300 de ore, dar conducerea nu îşi permite să i le acorde, tocmai din cauza lipsei de personal. După ce aleargă de la o pacientă la alta, când iese din tură, femeia începe munca şi la un cabinet privat din oraş. Și asta pentru că salariul e mic!

Doru Anastasiu, şeful Clinicii Bega, precizează răspicat: dac-ar trebui să dăm toate liberele la asistentele care lucrează, ar cam trebui 3 ani să stea în libere şi să le plătim salariul - vezi declarația acordată pentru Digi24 Timișoara!

Maternitatea funcţionează în prezent cu un deficit de 22 de asistente, adică cu jumătate din cât prevede legea.

Gravidele apreciază efortul - "asistentele lucrează enorm de mult şi încearcă să se împartă ca să fie loc pentru toată lumea, ca să fie îngrijită toată lumea".

Singura sală de naşteri funcţională este utilizată în permanenţă. Medicii se tem că în curând vor fi nevoiţi să trimită pacientele la alte spitale. În fiecare zi au loc aproximativ cinci naşteri naturale şi tot atâtea cezariene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri