Salarii diminuate la Spitalul CFR Timişoara. Personalul medical trebuie să returneze sporurile pe trei ani 

Data publicării:
salarii prima

53 de angajaţi ai Spitalului CFR din Timişoara încasează salarii mai mici. Din august, cadrele medicale nu mai primesc sporul de muncă în condiţii periculoase. Este vorba despre personalul din Laborator, secţia Terapie Intensivă şi Bloc Operator. Şeful Secţiei ATI, de exemplu, câştiga 3.600 de lei lunar, dar acum a rămas cu 2.400, deşi lucrează la fel de mult.

„Personalul medical şi-a desfăşurat activitatea confrom atribuţiilor de serviciu, este revoltat pentru că este o eroare în desfăşurarea activităţii personalului TESA cu referire la anul 2010 şi nu înţelegem de ce suntem noi pedepsiţi", spune dr. Ofelia Enache, şeful secţiei ATI a Spitalului CFR Timişoara.

Într-o situaţie şi mai drastică se află asistentele şi infirmierele, care câştigă între 900 şi 1.300 de lei. Fără sporul de 50%, cu greu se pot descurca.

„Cei în a căror atribuţii a intrat întocmirea documentaţiei pentru reînnoirea avizelor de încadrare în condiţii deosebit de periculoase nu îşi asumă această responsabilitate. Singurii găsiţi vinovaţi şi sancţionaţi de această situaţie suntem noi, personalul medical, respectiv tăieri salariale în proporţie de 50%. 7%, 15%", afirmă Gabriela Gabroveanu, asistenta şefă a Spitalului CFR Timişoara.

Toate problemele au apărut după ce inspectorii Curţii de Conturi au descoperit că buletinele de noxe, care dovedesc că personalul medical este expus viruşilor, bacteriilor şi lucrează cu substanţe chimice periculoase, nu au fost avizate şi, astfel, acordarea sporurilor s-a făcut ilegal. De vină este conducerea de atunci a spitalului care nu a obţinut semnăturile pe buletinele de noxe.

„Buletinele de noxe nu sunt vizate nici la ora actuală. Asta înseamnă că sporurile sunt acordate ilegal. Asta chiar dacă angajaţii care lucrează în secţiile stabilite de Curtea de Conturi îţi fac munca în aceleşi condiţii periculoase, în aceleaşi condiţii vătămătoare", spune Lavinia Miron, reprezentantul Sanitas al Spitalului CFR Timişoara.

„Pentru intrarea cât mai grabnică în legătură cu privire la aceste buletine de stabilire a noxelor care sunt necesare pentru acordarea sporurilor, am făcut demersurile legale, ne-am adresat instituţiilor care ne pot ajuta în obţinerea acestor buletine, respectiv DSP, ITM", precizează Nelu Moţ, managerul Spitalului CFR Timişoara.

Angajaţii spitalului nu doar că s-au ales cu veniturile micşorate, dar trebuie, acum, să restituie banii primiţi în ultimii trei ani, sub forma de sporuri. Cadrele medicale spun, însă, că nu au cum să returneze sumele şi au decis să dea în judecată unitatea medicală.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri