Sălile de sport, absente nemotivat la cele mai multe şcoli din Timiş

Data publicării:
sala A



Sala de sport a liceului din comuna Giroc:
are un teren de handbal, zone unde se pot fixa stâlpi pentru volei şi tenis, panouri mobile pentru baschet, o tribună. Autorităţile locale au investit 500.000 de euro pentru ca elevi şi profesorii să poată face educaţie fizică: ”E bine, cum e frig afară, facem orele înăuntru, e cald.De unde vin eu, de la şcoala celaltă, era o sală mică, asta e mare”.

 

În Timişoara însă, la unul dintre cele mai mari licee din oraş, Colegiu Naţional de Artă „Ion Vidu", unde învaţă peste 700 de copii, se joacă sportul.... minţii. În lipsa unei săli unde s-ar putea face educaţie fizică, elevii de la ”Vidu" fac mişcare pe coridor. ”E frig, nu ai unde să te mişti, saltele sunt subţiri, iar jos este foarte rece. E destul de greu să faci sport într-un astfel de loc”, ”Orele de sport devin monotone, faci aceeşi chestie de fiecare dată pentru că nu ai altceva ce să faci. Dacă ai avea o sală de clasă, ai putea să faci baschet, tenis de masă chiar, eu am participat la concursuri şi ştiu cât de important e sportul”, ”Îmi place foarte mult sportul, din păcate, cum nu avem sală de sport, trebuie să stăm în clasă”, ne spun elevii.

 

”Problema cea mai mare este că aceşti copii au nevoie de sport poate chiar mai mult decât ceilalţi, fiind un liceu vocaţional. Se dezvoltă cu tot felul de deficienţe. Datorită posturii la instrument, au nevoie de gimnastică. Dacă vara ne mai descurcăm, ieşim pe teren, iarna este foarte complicat”, ne informează Lucian Tătar, profesor de sport la Colegiul Naţional de Artă "Ion Vidu".



Soluţii concrete din partea autorităţilor locale deocamdată nu există. Se vorbeşte doar de „soluţii de viitor". Mihai Costa, directorul Direcţiei Instituţii Şcolare, de la Primăria Timişoara, precizează: ”Există două unităţi scolare care au baloane amenajate prin asociere cu privaţi. Ar fi o soluţie de viitor”.

Din cele peste 300 de unităţi de învăţământ din Timiş, mai mult de jumătate nu au săli de sport. ”Cele mai multe sunt în mediul rural, cum e firesc, mai multe şcoli sunt în mediul rural. Şi în oraş avem şcoli care nu au săli de sport”, ne-a declarat Cornel Petroman, inspectorul şcolar general al ISJ Timiş.

În judeţul Timiş învaţă aproximativ 100.000 de elevi.

reporter: Marcela Sferlea
operator: V. Jiva/ M. Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri