Sari la conținut

Sălile de sport din Timiş, la 10 ani de la inaugurare. Complexul din Peciu Nou are infiltraţii de apă. La Chevereşu Mare, zugrăveala e căzută, pereţii crăpaţi şi uşile sparte

Părinţii elevilor din comună cunosc şi ei situaţia, una pe care o consideră revoltătoare: ”Am participat şi eu la câteva jocuri când a plouat şi a trebuit să se şteargă pe jos”, - La ce pericole se expun cei mici? ”Păi pot să alunece, să îşi rupă piciorul”, ”Nu e normal, trebuie să se ia măsuri, să se repare”, ”Când plouă, plouă ca afară. Nu-i normal că alunecă, pot oricând să îşi spargă capul, dar nu e altă soluţie că nu au unde să facă în altă parte”.

În ultimii ani, primăria din Peciu Nou a investit aproximativ 300.000 de lei în sala de sport. S-a zugrăvit, s-au schimbat geamuri şi uşi, s-au adus porţi noi şi s-au reabilitat grupurile sanitare. Dar problema apei rămâne nerezolvată.

„De la început, nu s-au făcut bine îmbinările. Dacă se făcea de la început ca lumea nu se ajungea aici, să plouă înăuntru ca afară", spune Liviu Tomescu, administratorul sălii de sport Peciu Nou.

La aproape 50 de kilometri distanţă, în comuna Chevereşu Mare, găsim o altă sală de sport din generaţia „Năstase". Aici, situaţia este mult mai gravă. Cei 10 ani de la inaugurare se văd aici încă de la intrare. Pereţii sunt scorojiţi, iar în interior peisajul este dezolant: geamuri lipsă, uşi sparte şi tencuială căzută.

Aici ar trebui să se schimbe elevii înainte şi după ora de sport. Uşa este doar pe jumătate, partea de jos fiind spartă. La fel, şi peretele de pe hol este spart, iar dacă intrăm în grupurile sanitare situaţia este şi mai gravă. Capacele de la toalete zac într-o chiuvetă plină de rugină.

Părinţii nu cred că sala de sport este un loc propice pentru educaţia celor mici: „Pentru copii nu sunt de acord. Am şi eu copii. Nu e ok, lasă de dorit".

În ultimul deceniu, autorităţile din Chevereşu Mare nu au investit în reabilitarea sălii. S-au făcut doar mici reparaţii. Primarul crede însă că elevii pot să îşi desfăşoare activitatea la standarde optime aici. „Sunt mici probleme din cauza pereţilor de rigips. Dar covorul este perfect, acoperișul și el, copiii pot să își desfășoare activitatea normal", consideră Marcel Muia, primarul din Chevereşu Mare.

Cele 400 de săli de sport inaugurate la nivel naţional de Guvernul Năstase au costat 165 milioane de euro, bani contractaţi printr-un împrumut extern.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: George Ştefăniţă
Editor web: Călin Țenche