Salvarea vine din cer. Trei drone pentru situații de urgență au fost achiziționate de Primăria Caransebeș

Data publicării:
drone prima

Caransebeșul a devenit oficial singura localitate din țară care dispune de trei drone destinate situațiilor de urgență. Printr-un proiect derulat cu Serbia, în valoare de două milioane și jumătate de euro, aparatele au fost cumpărate şi pot fi deja utilizate în misiuni de salvare.

Drona este coordonată de pe o tabletă dotată cu sistem GPS, dar și cu ajutorul unei telecomenzi manuale. Aparatul poate ajunge până la 3 kilometri depărtare de locul în care este manevrat. Mai mult, este dotat și cu o cameră de termoviziune.”Poți să urmărești un obiectiv din orice locație, poți să filmezi cu camera termo, poți să identifici ceva ce în mod normal o cameră obișnuită nu o face”, spune Florin Arnăut, specialist, de la Departamentul de Informatizare al Primăriei Caransebeș.

Drona pentru situații de urgență poate fi ridicată până la o altitudine de 170 de metri și poate zbura în condiții de ploaie sau vânt. Mai mult, imaginile surprinse sunt transmise în timp real, în centrul operativ pentru comandă și control.

Centrul este dotat cu trei laptop-uri, un sistem performant de stocare a informaţiilor și o plasmă pe care pot fi identificate date privind longitudinea și latitudinea. ”Ne va ajuta foarte mult mai ales în timpul producerii unei situații de urgență, când avem anumite informații despre o situație de urgență, de exemplu pe râul Timiș că se va produce o viitură, noi în momentul acela o putem ridica și localiza de deasupra”, precizează Iancu Nicolicea, șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Caransebeș.

Şi autorităţile spun că aparatele vor face uitate situațiile în care oamenii nu pot fi salvați din lipsa dotărilor sau din cauza zonelor greu accesibile. ”În urmă cu doi ani, o familie de meteorologi s-a rătăcit pe munte în luna decembrie și au fost găsiți în luna mai. Probabil că, dacă acest sistem era funcțional atunci, fie prin sistem video, fie prin sistem termo, de verificare a teritoriului, ar fi fost depistați la timp și șansele lor de viață erau altele”, ne-a declarat Filip Strejariu, viceprimarul municipiului Caransebeș.

”Dacă ar fi mai multe, probabil ar fi o oportunitate mai bună de salvare”, ”Pentru ajutarea oamenilor e ok orice sacrificiu”, spun localnicii.

Proiectul a început în primăvara anului trecut și se va finaliza în aproximativ două luni. ”Dronele sunt complet utilate, în curând, din luna martie, vom achiziționa două autovehicule de teren care vor facilita accesul în zonele greu accesibile și a colegilor noștri instruiți pentru a utiliza aceste drone”, spune Gabriela Bănăduc, manager de proiect.

Primăria Caransebeș a realizat și un parteneriat cu Inspectoratul General de Aviație, astfel că atunci când sunt situații deosebite în țară, dronele pot fi împrumutate și transportate în timp util prin intermediul unui elicopter.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri