Salvat încă din burta mamei

Data publicării:
salvat burtica mamei

Este și cazul unei familii din Timișoara care a apelat la această procedură, iar mama a reușit să ducă sarcina pana la final si a nascut un copil sanatos.

„Bebelușul este Mihai Petru Movilă. Are astăzi fix două săptămâni de la naștere. Sănătos, voios”, povestesc părinții.

Mihai a fost diagnosticat încă din uter cu anemie severă. Asta, pentru că a moştenit Rh-ul pozitiv de la tatăl lui. Fără o transfuzie de sânge intrauterină, șansele ca sarcina să fie dusă până la capăt erau aproape nule.

„Am pierdut o fetiță din același motiv. Nu exista tratament la noi în țară. Nu aveam posibilitate și nici nu știam”, spune Dan Movilă, tatăl lui Mihai. 

Această procedură presupune transfuzia de sânge prin cordonul ombilical, la făt. A fost singura șansă ca Mihai să se nască sănătos. Acum, mai trebuie monitorizat de medici doar câteva luni.

„Urmărirea este mai riguroasă, este până la vârsta de trei, patru sau șase luni. Când ei reușesc să își producă singuri și să își înlocuiască această cantitate de sânge pe care au primit-o în timpul vieții intrauterine prin transfuzii”, explică Daniela Popescu, medic specialist neonatolog.

La noi în țară, transuziile costă puțin peste 300 de euro, și se realizează în câteva centre din țară. Problema e că puțini părinți aflați în aceasătă situație știu că avortul poate fi evitat. O posibilă soluție ar putea fi dată chiar de Ministerul Sănătății.

„În contextul în care s-ar inventa un program național în sensul ăsta multe dintre cazurile pe care nici măcar nu bănuim că au astfel de probleme în România ar fi salvate și rezolvate. Un cost de maxim 1.000 de euro pe maxim 4, 5 proceduri în medie, nu cred că ar depăși 400.000 de euro pentru toate femeile”, precizează Bogdan Mureșan medic specializat în medicină materno-fetală.

Dacă mai vor un copil, femeile cu RH negativ trebuie să facă, la 72 de ore după prima naștere, un vaccin care sa-l protejeaze pe viitorul făt și nu mai este nevoie de transfuzia de sânge intrauterină.  Ministerul Sănătăţiii, însă, nu alocă fonduri pentru toate cazurile.

„Aici se pierde din vedere utilitatea administrării acestui vaccin, a acestei imunoglobuline la celelalte femei care nu nasc în maternitate și care, conform ghidului actual, au recomandarea de a efectua. Inclusiv la o întrerupere de sarcină”, continuă Bogdan Mureșan, medic specializat în medicină materno-fetală.

15 % din femeile din România au RH-ul sângelui negativ.

Reporter: Angela Novăcescu

Operator: George Ștefăniță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri