Salvatorii din Timiș vor avea dispecerat unic 

Data publicării:
SITE 1

Sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat este locul unde se hotărăşte unde şi ce fel de echipaje se trimit la un eveniment. Dacă este cazul, intervine şi ambulanţa. De la 1 octombrie, pompierii vor comunica cu dispecerii de la Serviciul de Ambulanţă Timiş, dar şi cu coordonatorii elicopterului SMURD. Cu toţii vor munci în aceeaşi încăpere, situată în sediul ISU Banat.

La noul sediu se lucrează de zor pentru a fi gata în timp util. Aici vor lucra opt dispeceri din cadrul ISU, dar și din cadrul Serviciului de Ambulanță Timiș. Aceștia vor fi coordonați de un ofițer, dar și de un medic. Unul dintre avantajele noului sistem este că, în cazul unei urgenţe majore, echipajele fiecărei instituţii vor ajunge în acelaşi timp.

"Împreună se vor lua mult mai rapid și mai eficient deciziile. Concret, vor putea fi trimise, la modul unitar, simultan, mașinile la intervenție, Ceea ce, până acum, se întâmpla pe rând", ne-a declarat Diana Sindia Vlaia, purtătorul de cuvânt al ISU Banat.

Un alt avantaj al noului sistem ce va fi implementat şi în Timiş este dotarea cu sistem GPS a tuturor vehiculelor de intervenţie. În acest mod, se va direcţiona cel mai apropiat echipaj spre locul producerii unui eveniment. Pe de altă parte, reprezentanţii SMURD Timiş consideră că totul va putea fi coordonat mult mai eficient dacă dispeceratul va cuprinde încă două instituţii, Poliţia şi Jandarmeria.

Alături de Timiş, şi Argeşul va avea în curând dispecerat unic, urmând ca până la sfârşitul anului transformarea să se realizeze în fiecare judeţ.

reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Răzvan Bulacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri