Sânnicolau Mare: oraşul care angajează străini, pentru că nu are şomeri

Data publicării:
sannicolau prima 1

După ce a epuizat toată forţa de muncă disponibilă pe partea românească a graniţei, oraşul Sânnicolau Mare trebuie să se orienteze acum spre localizăţile din Serbia pentru a acoperi nevoia de muncitori pentru cele două fabrici de componente auto din oraş.

”Unul dintre avantaje ar fi că investitorii şi-ar desfăşura activitatea în bune condiţii, al doilea mare avantaj ar fi pentru Primărie, pentru că o cotă-parte din impozitul de pe salarii vine ca şi contribuţie la bugetul local”, precizează Dănuţ Groza, primarul oraşului Sânnicolau Mare.

Situat la 37 de kilometri de Sânnicolau Mare, satul Mokrin este primul pe listă. ”Fabricile din Sânnicolau Mare au nevoie, în acest moment, de 800 de mucitori care ar merge de aicea din sat sau din satele învecinate”, spune Goran Dumitrov, primarul din Mokrin.

Cei mai mulţi din locuitorii apţi de muncă nu au în prezent unde să lucreze şi ar fi interesaţi să vină în România pentru un salariu sigur: ”Da, aş dori. Consider că este o şansă bună că suntem chemaţi să lucrăm într-o ţară din Uniunea Europeană”, - Mai sunt vorbitori de română aici în Mokrin? ”Nu sunt! Eu cred că sunt singura”, - Şi cum se vor descurca muncitorii atunci când vor merge în România la lucru? ”Sunt nevoiţi să meargă să muncească. Aici n-au unde să muncească şi nu ştiu... o să se descurce cum o să se descurce”.

Pe lângă bariera de limbă, în faţa iniţiativei celor două administraţii mai stau şi alte obstacole. Unul dintre ele este legat de punctul de trecere al frontierei de la Valcani, care în prezent lucrează după un program mult prea restrâns pentru a permite accesul muncitorilor la fabrici.

O altă problemă foarte importantă care va trebui să fie rezolvată este legată de calea de acces dinspre Serbia spre România. În acest moment drumul care leagă satul Valcani de frontieră este atât de distrus încât nu mai putem vorbi despre gropi în asfalt, ci de faptul că asfaltul lipseşte cu desăvârşire.

Reunite într-o şedinţă comună în urmă cu o săptămână, adminstraţiile din Sânicolau şi Mokrin au numit câte doi reprezentanţi de fiecare parte care vor prezenta aceste probleme Prefecturilor de care aparţin. Primele demersuri pentru aducerea de muncitori din Mokrin la Sânicolau Mare au fost făcute încă din 2008, însă încercările au eşuat, pentru că pe atunci nu exista în zonă nici măcar un punct de trecere al frontierei.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri