Şansa la un loc numit „acasă". O poveste emoționantă „Pentru Voi"

Data publicării:
acasa prima

„Ne-au zdrobit, ne-au dat un 3 - 0 de s-a liniştit toată lumea": ultimul meci de fotbal e încă subiect de discuţii între Ovidiu şi colegul său, Adrian. Cei doi împart ore bune la Fundaţia „Pentru Voi". „Acolo e Centrul, aici e copy center, acolo... e Casa Cristian", sunt cuvintele lui Ovidiu, beneficiar al Fundaţiei „Pentru Voi".
Din curtea centrului în care Ovidiu vine de trei ori pe săptămână, se poate vedea instituţia în care bărbatul de 58 de ani a lucrat cu ani în urmă. Acum, nu mai are un loc de muncă. Şi-a păstrat, însă, pasiunile: muzica, excursiile şi sportul.

 

„Când este un concert, în ziua respective anunţă tot personalul că astăzi este un concert şi întreabă cine vrea să îl însoţească. Activitățile care îi plac sunt cele care presupun evaluarea cunoştinţelor generale, este un foarte bun cunoscător, este ca o encicloipedie vie, şi noi trebuie să fim foarte informaţi", ne spune Anca Moldovan, şeful Centrului „Orizonturi Noi".

 

Diagnosticat cu sindrom obsesiv-compulsiv, Ovidiu nu a putut locui singur niciodată. A stat cu părinţii săi şi a beneficiat de serviciile Fundaţiei „Pentru Voi" la domiciliu. „Mama venea şi spunea vă rog ajutaţi-mă, să mor liniştită. Asta era rugămintea mamei, disperată că anii treceau, puterile erau slăbite şi dorea să fie liniştită că atunci când nu vor mai fi (părinții lui - n.r.), Ovidiu va continua să locuiască în apartamentul lor", afirmă Laila Onu, directorul Fundaţiei „Pentru Voi".

 

Părinţii lui Ovidiu s-au stins, iar apartamentul lor a rămas Fundaţiei ”Pentru Voi”, care încearcă acum să îl transforme într-o locuinţă protejată. Adică un loc în care persoane cu dizabilităţi, care nu pot sta singure, nu îşi pot gestiona bugetul şi nu îşi pot pregăti mâncarea, pot trăi altfel decât într-un cămin-spital. Cu o donaţie de 15.000 de euro de la olandezi, locuinţa a fost renovată. Acum, mai are nevoie de mobilă şi aparatură electrocasnică, pentru ca Ovidiu şi alţi doi colegi de-ai săi să o poată numi „acasă".

reporter: Manuela Strinu
operator: Cosmin Pîrlogea
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri