Sânzienele: cumperi cu un leu... bunăstare pentru un an întreg

Data publicării:
sanziene 2



Astăzi, în piețe și-au facut apariția sânzienele, iar oamenii au cumparat câte un buchet pentru a-l duce la biserică și apoi să își împodobească locuința.

Unii știu și de proprietățile sale curative, căci este o plantă medicinală. Alții au ținut să respecte datinile strămoșești și le-au dus la biserică, la sfințit. Din batrâni se știe că florile de sânziene atrag norocul înspre cei cu frică de Dumnezeu: "Este o tradiție la noi în familie ca de Sânziene să împodobim casa cu sânziene. Vin copiii la masa și ăsta e un ornament", "Merge lumea la biserică, pune în vază, pune la poartă, ca să ne meargă mai bine", "Pentru sănătate, pentru tot binele din casă".

Comercianții au vândut buchetul la un leu bucata, ieftin pentru un an întreg de belșug și bunăstare în gospodărie. Chiar și așa, oamenii nu s-au înghesuit să cumpere florile. "Nu mai este obiceiul, nu mai ia lumea cum a fost înainte", spune un comerciant.

Astăzi, lăcașele de cult au prăznuit și a doua zi de Rusalii, dar și nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

"Întotdeauna, florile erau foarte apropiate de inima și de sufletul nostru și se spune că, în această zi, sunt culese de pe câmp cele mai curate flori, Sânzienele. De altfel și albinele le cercetează și nu întâmplător. Și cu aceste flori se face coronița pe care fetele și-o pun pe cap", a declarat pentru Digi24 Timișoara preotul Dumitru Vana.

Sânzienele se sărbătoresc în fiecare an, pe 24 iunie, când se spune că este cel mai potrivit moment pentru a culege plantele ”de leac”. De asemenea, în această seară, fetele nemăritate pot dormi cu un mănunchi de flori sub pernă, pentru a-și visa ursitul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri