Sărbătoare cu risc, în Șimand, județul Arad

Data publicării:
N18 de la bal la spital ICON

Șapte tineri au ajuns la spital după ce au mâncat la masa de protocol, organizată cu prilejul zilelor comunei Şimand din judeţul Arad. Tinerii, între care și patru copii cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani, au povestit că au mâncat găluște cu tocană de porc. Iar apoi, li s-a făcut rău. Direcția de Sănătate Publică Arad a deschis o anchetă în acest caz pentru a afla cauzele intoxicaţiei.

După o noapte de perfuzii și medicamente, tinerii se simt mult mai bine. Cu toții provin din Sântea Mare și Ineu și au participat la Zilele Șimandului ca și dansatori în ansambluri populare. Din păcate, de acolo, unii dintre ei au ajuns direct la spital.

Cu toate acestea, Direcția de Sănătate Publică Arad a deschis o anchetă în acest caz. Observațiile medicilor indică o contaminare care ar fi putut veni de la personalul care a preparat mâncarea.

"S-au recoltat șapte probe bacteriologice și cinci din lichidul de vărsătură, urmăm ancheta epidemiologică", a declarat Laura Nicolescu, directorul DSP Arad.

Alexandru Jifkovici, șef de secție în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Arad: "Starea lor actuală este bună, au răspuns foarte bine la tratament, nu este niciun pericol. La prima vedere, fără să avem rezultatul examenelor bacteriologice, pare să fie un stafilococ, după aspectul clinic și durata incubației".

Masa oferită de Primăria Șimand a fost organizată la un restaurant din apropierea locului unde s-au ținut zilele comunei. În total, peste 350 de invitați au mâncat din tocana contaminată. Totuși, numai câțiva dintre ei s-au simțit rău.

Mircea Para, viceprimarul comunei Șimand, ne-a declarat: "Păi, toate ansamblurile au mâncat mâncarea preparată de bucătari. Și atunci cum de unii s-au îmbolnăvit și alții nu? E tare curios".

În total, la Spitalul de boli infecțioase din Arad s-au prezentat 12 tineri cu semne de intoxicație care au mâncat la Șimand. Cinci dintre ei nu au mai fost internaţi în spital pentru că prezentau forme ușoare.

reporter: Dan Codre
operator: Cristi Kovacs
editor web: Răzvan Bulacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri