Sârma ghimpată, măsura împotriva cerșetorilor. Locatarii unui bloc din centrul Timișoarei, terorizați de persoanele fără adăpost

Data publicării:
sarma ghimpata prima

Aproape de centrul Timișoarei, unde lumea se relaxează la terase, locatarii unui bloc au ajuns la capătul răbdării din cauza cerșetorilor și a omenilor lipsiți de bun simț. Pentru a-i împiedica pe aceștia să îți facă nevoile în fața blocului au montat cu gard de sârmă ghimpată chiar la intrarea în imobil!

Situația persistă de mult timp, se plânge domnul Romulus Rașca, cel care vreme de 40 de ani a fost președintele asociației de locatari din care face parte și blocul de pe strada Piatra Craiului.

”S-au întâmplat multe mizerii. Făceau lipsa mare aici la intrare, pe ziduri, își trăgeau pantalonii și atunci și lumea era indignată pentru astfel de practici. Se întâmpla aproape seară de seară”, ne-a relatat Romulus Rașca, fost preşedinte al asociaţiei de locatari.

Locatarii și-au făcut singuri dreptate. Au montat un gard din sârmă ghimpată chiar lângă intrarea în bloc, unde oamenii străzii, dar și cetățenii care veneau de la terasele din centrul Timișoarei, își făceau nevoile: ”Într-adevăr, vă dați seama că e foarte neplăcut. În plin centrul orașului și na... În fiecare zi, deci nu e o problemă, nu numai cerșetorii sunt și trecători care intră și își fac nevoile”, ”Uitați, sunt urmele acolo și astea sunt destul de proaspete”, ”Eu mă feresc să nu calc. Ei vin săracii când îi apucă”, ”Suntem îngrijorați de aspectul, dar și de lipsa de igienă a locului. Eu mă gândeam să mă adresez unui polițist care patrulează pe aici să le spun să instaleze un paznic”.

Pentru astfel de fapte, legea prevede sancţiuni cuprinse între 200 şi 1.000 de lei, dar cerşetorii nu pot fi amendaţi, pentru că sunt consideraţi cazuri sociale. Tot ce pot face autorităţile este să îi adune de pe străzi şi să îi trimită în localităţile de domiciliu.

”În total, sunt 976 de astfel de persoane depistate în primele șase luni ale acestui an, cu aproximativ 300 mai multe ca anul trecut. Sunt zone pe care ei le frecventează, în special zona centrală. Noi continuăm acțiunile zilnice pentru ridicarea lor din stradă”, ne-a declarat Dana Seracin, purtător de cuvânt al Poliției Locale din Timișoara.

Însă nu doar în România, oamenii fără adăpost crează probleme pe domeniul public. Măsura luată de locatarii din Timișoara este asemănătoare cu soluția prin care un supermarket londonez a alungat cerșetorii. Ca să îi împiedice să se aşeze în preajma magazinului, patronii au montat piroane în faţa vitrinelor.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri