Sari la conținut

Scandal sexual într-o instituţie publică din Timişoara. O angajată își acuză șeful de hărțuire: ”Dacă erai fată mare aș fi înțeles...”

”Și... vezi, că asta ți-am spus, că am niște sentimente pentru tine și imi doresc, ți-am spus că sunt obsedat de tine, te vreau, te vreau, te doresc. Ce doresc eu, și ce vreau eu și ce simt eu, cu forța, nu... cu forța niciodată n-am să-ți fac asta... că nu suntem de la... Puteam să te abuzez, nu-mi stă bine, nu sunt eu omul să fac abuz”, a fost înregistrat Gheorghe Manolache.

Primele avansuri ale fostului director Gheorghe Manolache asupra angajatei au început în luna septembrie a anului trecut. Pentru că femeia nu a cedat, presiunile au fost tot mai mari și au ajuns până la amenințări. Mai întâi, i s-a sugerat că volumul de muncă la serviciu va crește și că riscă să își piardă jobul: ”Nu de alta, da... zici că te-am tracasat în astea două săptămâni, ceea ce eu nu cred că te-am tracasat, acum am vrut să avem o discuție în ultimele două săptămâni... Nu te tracasez... dar o să ai de lucru foarte mult!”

Directorul aduce în discuție şi modul în care, in viziunea lui, se fac angajările în instituțiile din România.

Angajată: Nu o fac că sunt încăpățânată, nu o fac că nu vreau!
Gheorghe Manolache: Hai... că nu vrei?!... Dacă erai fată mare aș fi înțeles că nu vrei, dar... Dacă ai fi fost fără serviciu, fără ăstea... îți spun eu, oriunde te-ai fi dus să te angajezi, te-ar fi... un director ca să te angajeze... Nu te angajează nimeni pe ochi frumoși... S-au dus vremurile alea pe relații, pe alea, pe alea... toată lumea-i cu interesul în brațe.

Conform avocatului femeii, în luna decembrie acesteia i s-a desființat postul și i s-a întocmit un preaviz de concediere. Legal însă, angajata avea voie să solicite mutarea pe un alt post vacant, așa că a ajuns să lucreze în alt departament. Presiunile însă au continuat. Atât la locul de muncă, dar și prin mesaje pe telefonul mobil.

Gheorghe Manolache: Vezi tu că o să lucrezi mult....
Angajată: Bine... bine... Da, bun...
Gheorghe Manolache: Și cum să zic, nu numai că îți dau, dar te și monitorizez!

Disperată, s-a adresat Asociației pentru Promovarea Femeii din România, unde a cerut sprijin psihologic. În același timp, a fost depusă o plângere la poliție, și a fost sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

”Căuta suport, căuta să i se facă dreptate, căuta să își găsească liniștea la locul de muncă, pentru că de șase luni de zile a fost într-o stare de permanent stres, iritabilitate, nervozitate, chiar depresie”, afirmă Adela Dinu, directorul executiv al Asociației pentru Promovarea Femeii din România.

”Doamna este inclusă în programele de psihoterapie individuală și este asistată în acest moment”, precizează Vasile Moldovan, psiholog.

În acest caz, au fost sesizați și șefii de la București ai directorului Agenției Naționale pentu Plăți și Inspecție Socială Timiş. Acum bărbatul este șeful serviciului economic. ”În momentul de față, domnul Manolache, da, lucrează în continuare în cadrul instituției, este șef serviciu economic iar, în momentul de... actualmente, se află în concediu de odihnă”, spune Diana Cojoleanca, directorul interimar al Agenției Județene pentru Plăți şi Inspecţie Socială Timiș.

În urma plângerii penale, Gheorghe Manolache va fi cercetat pentru folosire abuzivă a funcției în scop sexual, hărțuire sexuală și abuz în serviciu. Dacă va fi găsit vinovat, pedeapsa poate să ajungă până la doi ani de închisoare.

”Proba zdrobitoare pe care o deținem este înregistrarea audio. Vreau să precizez încă o dată că înregistrările audio efectuate de părți sunt probe la dosar în sistemul de drept penal din România”, anunță Florin Kovacs, avocat.

O comisie de disciplină a Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială din București a chemat-o pe angajată la o sedință, în data de 15 aprilie, pentru a depune noi probe. Până în acest moment, fostul director al agenţiei din Timişoara nu a vrut să comenteze acuzaţiile care i se aduc.

reporter: Adina Iriza
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche