Sari la conținut

Schimb de studenți între universități. Timp de un semestru sau un an, studenții pot opta să învețe în alt oraș

Studenții de la Universitatea de Vest din Timișoara par interesați să participe la cursurile altor instituții de învățământ superior, care fac parte din Consorțiul Universitaria:
”E o idee interesantă să capeți experiență și să vezi în alte locații cum se pot desfășura cursurile și dacă este diferență, dacă este mult mai bine predat sau mai puțin”,
”Cred că m-ar tenta să cunosc alte persoane și să interacționez cu alți oameni, dar deocamdată sunt mulțumită cu ceea ce am găsit aici”,
”Mi s-ar părea o idee bună, adică aș experimenta în locuri noi, profesori diferiți, alte puncte de vedere. Probabil că în București sunt alte pregătiri, sunt oamenii mai experimentați”.

În funcție de medie, un număr prestabilit de studenți la Timișoara vor putea merge la cursuri la facultăți din Iași, Cluj sau București. Ei vor primi cazare în cămine și vor susține examene cu alți profesori, urmând ca apoi creditele să fie recunoscute la universitatea la care au intrat prin admitere.

”Vom face o perioadă de înscriere pentru astfel de mobilități Erasmus, vom pune la dispoziție facultățile unde pot să meagă, iar în funcție de înscrieri le vom centraliza, vom discuta cu universitățile respective, vom vedea numărul de locuri care pot să asigure astfel de mobilitate, pentru că noi trebuie să le asigurăm și cazările”, explică Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

”Va fi în premieră în România, va fi în cadrul Consorțiului Universitaria și va funcționa puțin asemănător cu programul Erasmus, adică vor fi studenți care pleacă în celelalte universități din consorțiu și studenți care vin. O să participe la cursuri la facultate cu același profil, același domeniu”, spune Bogdan Crișan, vicepreședinte OSUT.

Conducerile universităților fac demersuri pentru ca programul să fie implementat din toamna acestui an. Din Consorțiul Universitaria fac parte Universitatea din București, Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Academia de Studii Economice din București și Universitatea de Vest din Timișoara.

Voluntariat pentru credite la Universitatea de Vest din Timişoara 

Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche