Școli de prestigiu versus școli fără renume

Data publicării:
scoli

După prima săptămână de înscrieri în clasa pregătitoare, unele unități de învățământ din Timișoara au ocupat aproape în totalitate locurile aprobate. Pe de altă parte, sunt unități de învățământ care și-au propus să formeze una sau două clase pregătitoare, însă locurile nu prea au căutare. Practic, efortul părinţilor de a traversa oraşul în fiecare zi contează prea puţin în faţa modei de a-şi da copilul la o şcoală de prestigiu. În tot acest timp, directorii acestor unităţi trag un semnal de alarmă asupra fenomenului și fac eforturi ca să găsească loc pentru toate clasele care ar urma să fie formate.

Școli suprapopulate, cu ore desfășurate în mai multe schimburi - sunt doar două dintre rezultatele "modei" înscrierii copiilor cu precădere în anumite unități de învățământ. Părinții spun că le aleg exclusiv pe baza dotărilor și rezultatelor școlare.

"Cu sinceritate vă spun, am întâlnit profesori care se ocupă de copii, mediul și condițiile de școală sunt bune și n-am simțit din partea celui mai mare, pe care l-am înscris aici, vreun moment de ezitare, să nu vină la școală sau că nu i-a plăcut, cum se întâmplă în alte locuri."

"Este aproape de domiciliu și în al doilea rând că am auzit că este una dintre cele mai bune MUSCĂ în clasele mai mari nu m-ar deranja, și eu am făcut școala și de după masă și de dimineață și nu m-a deranjat. Importantă e școala? Da, școala în sine e importantă."

În această situație este și Şcoala Gimnazială Nr. 30 din Timișoara, unde conducerea estimează că va forma un număr dublu de clase decât cel propus inițial. Asociația părinților va dona o parte din banii necesare pentru achiziționarea unor clase modulare, astfel încât spațiul destinat copiilor să crească.

"Probabil acum, în primele zile, vom epuiza cele 150 de locuri, dar așa cum prevede metodologia, în această primă fază îi vom înscrie pe toți copilașii care au domiciul sau reședință în circumscripție. De 3 ani încoace avem 10 clase de pregătitoare, dorim să mai achiziționăm cel puțin 6 clase modulare", spune Mihaela Șora - dir. Şcolii Nr. 30 Timișoara.

La polul opus sunt școlile de cartier, care abia reușesc să formeze o clasă cu 25 de copii.

"După prima săptămână avem 5 dosare înscrise, deja s-au înscris, au venit, restul în etapa a doua sau în etapa de ajustări, în toamnă cam la toate școlile care sunt la periferia orașului interesul părinților este spre finalul perioadei de înscriere la pregătitoare", susţine Petru Străin - dir. Şcolii Nr.15 Timișoara.

Inspectoratul Școlar Județean cunoaște situația, dar spune că nu are prea multe pârghii de control.

"Există această dorință, există aș spune chiar o modă. Eu am susținut întotdeauna că trebuie să oferim șanse fiecărui cadru didactic și fiecărei școli să arate ce pontențial are, că nu ar trebui să ducem copilul dintr-un capăt în altul al orașului și de la o vârstă așa fragedă să-i supunem unui asemenea efort, dar dorința părintelui și așteptările pe care dumnealui le are, trebuie să le respectăm", adaugă Mihaela Petrov - inspector școlar general adjunct al IȘJ Timiș.

Prima etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare se încheie în 22 martie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri