Școlile de șoferi, statut incert. Instructorii auto merg mai departe, în ciuda declaraţiilor şefului ARR 

Data publicării:
scoala prima

„Poţi semnaliza deja dreapta. Cel puţin 50 de metri, nu cel mult. Dacă este mai mult, nu e o problemă, mai puţin să nu fie". Cosmina urmează cursurile de şcolii de şofer de o lună. Deşi situaţia este încâlcită, ea nu crede că va avea probleme în ceea ce priveşte obţinerea permisului de conducere. Instructorul auto l-a ales la recomandarea unor prieteni: „Mi-a fost lăudat, chiar recomandat. Şi întotdeauna când îţi este recomandat, îţi este recomandată persoana, nu firma de care aparţine".

Iar lucrurile funcţionează în ciuda declaraţiilor făcute de şeful Autorităţii Rutiere din România. El susţine că până când se va elebora un act normativ nou, activitatea tuturor şcolilor de şoferi din ţară este suspendată.

„Nici instituţiile care au drept de control, şi mă refer la colegii de la Inspectoratul de Stat pentru controlul rutier, nu vor aplica sancţiuni pentru că se consideră că activitatea este suspedată", spune Sorin Supuran, directorul Autorităţii Rutiere Române.

Instructorii auto îşi desfăşoară în continuare activitatea. Spun că ordinul de ministru care a iscat nemulţumiri în rândul lor a fost anulat de instanţă. Practic, s-a revenit la precedentele prevederi legislative, care le permit instructorilor auto să formeze şoferi.

„În situaţia în care Ordonanţa 733 a fost şi suspendată, şi anulată, Ordonanţa 733 abroga vechiul act normativ 1019. Ea fiind anulată, automat, abrogarea vechiului act nu mai este în vigoare şi atunci noi funcţionăm pe vechea legislaţie în cadrul căreia noi efectuăm, ca persoane fizice autorizate, pregătirea practică", explică Dorel Cioineac, prim vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Instructorilor Auto.

„Noi suntem în instanţă, i-am acţionat în judecată şi după informaţiile pe care le avem noi şi după hotărârile judecătoreşti pe care le avem acum suntem în legalitate. Acum, am înţeles că mai trebuie ARR să reglementeze activitatea asta", explică Jean Samuilă, instructor auto autorizat.

Situaţia şcolilor de şoferi şi a instructorilor auto independenţi va fi soluţionată în instanţă. Până la un verdict definitiv, instructorii şi şcolile de şoferi îşi continuă activitatea.

reporter: Miodrag Hojda
operator: C. Pîrlogea/ M. Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri