Sari la conținut

Seceta, benefică pentru struguri. 10.000 de hectare de culturi agricole - compromise, nu și vița de vie

Culturile de viță de vie din orașul Recaș nu au fost afectate de secetă. Canicula urmată de o ploaie zdravănă a reprezentat un avantaj pentru podgorie. Viitorul se anunță a fi unul promițător pentru că toate soiurile de vin vor fi de calitate.

”În spatele meu se află 900 de hectare de viță de vie din care vor rezulta peste un milion de litri de vin”, afirmă Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.

”Cu seceta care a fost, puțină ploaie acuma ne ajută. Nu s-au dezvoltat boabele așa mult și mizăm pe o calitate mult mai bună, mai ales la soiurile roșii”, precizează Radu Duluță, inginer la sector viticol Cramele Recaș. 

Specialiștii spun că, datorită temperaturilor ridicate, bobul de strugure este mai mic. Asta înseamnă că vinul va fi mai aromat.

”Temperaturile ridicate pot fi o reală problemă pentru alte culturi, dar ajută culturile de struguri, în special soiurile roșii. Temperaturile ridicate îi oferă vinului o culoare mai puternică, scad nivelul de zahăr, iar astfel vinul va fi mai aromat”, spune Hartley Smithers, oenolog.

Dacă anul trecut cifra de afaceri a companiei care deține podgoria a fost de 28 de milioane de lei, anul acesta se estimează o creștere de 15%. Un rol important în acest sens a avut seceta.

Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Pe aceeași temă