Sari la conținut

Serviciu, cazare și masă, într-un singur loc

Economisesc astfel banii pe care i-ar fi plătit pentru chirie, iar conducerea spitalului crede că aceste locuri de cazare gratuite îi vor convinge și pe alți medici tineri să vină să profeseze la Hunedoara. În clădirea Serviciului de Ambulanţă au fost amenajate cinci apartamente. Patru dintre ele sunt locuite de un cardiolog, doi neurologi și un chirurg plastic. Liviu Oros are 38 de ani și a studiat Medicina la Timișoara. A ales să rămână în țară, convins fiind de oferta spitalului din Hunedoara. 

„M-au tentat condițiile foarte bune de lucru și mai ales curățenia spitalului, faptul că aici este medicație întotdeauna, corespunzătoare pentru tratarea pacienților”, explică Liviu Oros, medic neurolog.

Veniţi din judeţele Cluj, Timiş, Olt şi Sibiu, medicii s-au adaptat uşor în noile locuinţe. În plus, se bucură că unitatea medicală din Hunedoara le-a oferit aceste apartamente de serviciu şi pot, astfel, să facă economii.

„Nu plătesc chirie, și totul se traduce în bani mai puțini de cheltuit. [Practic, vă plătiți doar utilitățile?] Da, doar utilitățile, în baza unui contract semnat cu managerul spitalului”, povestește medicul.

Conducerea spitalului spune că nu a fost deloc ușor să aducă medici tineri la Hunedoara. La finele rezidențiatului, cei mai mulți dintre ei se gândesc să plece din țară la spitale din străinătate.

„Ne-am dus pur și simplu în marile centre universitare unde am stat de vorbă cu medicii tineri care erau în pragul finalizării perioadei de rezidențiat, le-am explicat care sunt avantajele unei cariere la Hunedoara, i-am invitat să vadă spitalul. Degeaba investim în spitale, în infrastructură, în echipamente dacă nu avem medici”, Nicușor Ștefan, managerul Spitalului Municipal Hunedoara.

Cadrele medicale de la Hunedoara au bătut la propriu din poartă în poartă, la ușile universităților de Medicină din ţară. Printre cei care a încercat să îi convingă pe tinerii medici să vină la Hunedoara se numără directorul medical al spitalului, care, în urmă cu trei decenii, a beneficiat de aceleaşi condiţii din partea unităţii medicale.  

„Am plecat, literalmente, la pas, prin clinici pentru a găsi acești tineri. Oferim ceea ce am primit în urmă cu 30 de ani când am venit în acest spital ca medic stagiar, și anume cazare și masă gratuită”, completează Carolina Radu, director medical Spitalul Municipal Hunedoara.

În ultimii trei ani, 40 de medici au fost angajați la spitalul din Hunedoara. În acest an, conducerea unității medicale vrea să amenajeze alte cinci apartamente, iar primăria spune că ia în calcul transformarea unui fost internat de liceu în bloc destinat exclusiv medicilor din alte orașe, care se vor angaja la Spitalul Municipal Hunedoara. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș