Sari la conținut

Show aviatic pe cerul Timişoarei. Mii de timișoreni au ieșit din casă pentru a vedea acrobațiile aeriene

Timp de aproape patru ore timișorenii au putut admira exercițiile făcute cu aeronave acrobatice sau elicoptere militare. Acestea din urmă au putut fi văzute îndeaproape de public, iar copiii au profitat din plin: ”Mi-a plăcut tot, butoanele și manetele, pentru că tot timpul mi-am dorit să conduc un elicopter”, ”Niciodată n-am avut ocazia să vad așa de aproape un elicopeter și mai ales la manșă”, - Uite că acum stai și vezi și cum se pilotează, ”Momentan totul este frumos, urmează și altele care cu singuranță o să ne surprindă și o să ne bucurăm și de evenimentul care se desfășoară astăzi”.

Pentru ca acrobațiile să iasă ca la carte, cei implicați s-au pregătit îndelung. Manevrele, de un grad înalt de dificultate, au fost realizate de piloți cu sute de ore de zbor la activ. ”Am făcut evoluții la joasă înălțime, la înălțimea maximă, de 20 m. A făcut viraje strănse. Au fost exerciții care necesită mult antrenament, antrenament pe care l-am făcut timp de o săptămână”, precizează Cristian Olărescu, pilot șef.

”Va fi aeronava Spartan, de transport personae, MIG 21 Lancer care vor încheia acest spectacol, după care invităm publicul să cunoască îndreproape aceste aeronave”, a anunțat Dan Idolu, directorul Aeroportului Internațional "Traian Vuia".

Așa s-a și întâmplat. La finalul spectacolului aerian, câteva zeci de persoane au fost lăsate să urce la bordul Spartanului, o aeronavă folosită în numeroase misiuni militare. 30 de tone, 45 de pasageri la bord și sute de km pe oră. Sunt caracteristicile Spartanului care a survolat deasupra Timișoarei. Dacă exercițiul le-a tăiat respirația Timișorenilor, senzația la bord este cu mult amplificată.

”Extraordinar. Este un avion foarte mare și îți dă siguranță”, - Ați mai zburat cu un avion militar? ”Nu, este prima oară”, ”Simțim exact ce simt militarii armatei române”, - Și cum e senzația? ”Extraordinară”, spuneau spectatorii.

La mitingul aviatic au participat și membrii lotului național de parașutism, care au facut aterizări cu parașute în nuanțele tricolorului.

Un astfel de eveniment nu a mai fost organizat din anul 2000 în orașul de pe Bega.

reporter: Raluca Popa
operator: Adrian Ionescu / Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche