Și dascăl, și șofer

Data publicării:
dascal si sofer


„Dimineaţa la 8 fără un sfert plec de acasă, iau copilaşii, venim la şcoală, facem orele, până la ora 1 fără 10, îi îmbarc în maşină şi ne întoarcem fiecare la căsuţa lui”, povestește Acsente Leucean, învăţător. 

Părinţii îi sunt recunoscători dascălului, fără de care spun că ai lor copiii nu ar avea cum să meargă la şcoală. În comuna Bulzeşti există doar şcoala primară. 2 dintre cei cinci copii care învaţă aici sunt la clasa pregătitoare, 2 în clasa a doua şi unul în clasa a treia.

„Îi o uşurinţă, pentru că ar trebui să mergem noi cu el pe jos, şi atunci fiind departe, 2 kilometri și jumătete, el vine cu maşina, urcă şi-l duce şi-l aduce, nu mai purtăm grija”, spune o mamă.

„[Fără maşina dvs, copiii ar mai veni la şcoală?] Nu ştiu în ce proporţie, dar probabil că ar fi şi cazuri în care efectiv nu ar avea cu ce să îi aducă la şcoală”, adaugă dascălul.

De anul viitor, la şcoala primară vor veni 8 elevi, iar bătrâna Dacie a dascălului nu îi va mai putea duce la şcoală pe elevi. Învăţătorul speră, însă, să primească un microbuz. 

„Din discuţiile avute de domnul primar cu conducerea inspectoratului şcolar de la Deva, am înţeles că sunt promisiuni ca de la anul să se dea o maşină cu 8+1 locuri”, precizează Ioan Cristian Pavel, viceprimar Bulzeşti.

Acsente Leucean lucrează în învăţământ de 38 de ani. Anul trecut, în toamnă, el a fost decorat de Preşedinţia României cu ordinul Meritul pentru Învăţământ în grad de cavaler. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri