Simbolul Revoluţiei intră în reabilitare

Data publicării:
opera in renovare 2

Cu peste 600.000 de lei se va lucra la faţada monumentului istoric, nerefăcută din anii 1930. Interesant este că imobilul ascunde două statui. Se spune că există sub faţadă, dar la ultima reabilitare au fost acoperite. Acum autorităţile vor să le scoată la lumină. Arhitecţii sfătuiesc să nu se modifice actualul aspect al Operei, clădirea fiind  un reper al identităţii Timişoarei şi a libertăţii.

Clădirea Operei din Piata Victoriei este un reper pentru orice timişorean.  De la  balcon s-a scandat pentru prima dată libertate în România. E locul de naștere al democraţiei. Măcinată de două incendii şi o Revoluţie, imobilul  nu a mai fost reabilitat din anii 1930. Se spune că atunci au dispărut și două statui, ele fiind „îngropate” în fațada clădirii.

„Sub aceste plăci stă ascunsă o altă faţadă a operei. O faţadă care a fost ascunsă în anul 1936 de arhitecţii care au modificat clădirea. Aici există şi două statui pe care nu le-a văzut nimeni de 70 de ani” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

„În 1936 Duiliu Marcu, poate cel mai mare arhitect interbelic, a primit comanda. El a făcut la o expoziţie la Paris un arc de genul ăsta neoromânesc  şi s-a pus travertinul peste faţada existentă. Într-un an a fost operaţiunea făcută. Şi tocmai pentru anu se naşte discuţii nu a distrus ce era dedesubt”, a explicat Dan Radoslav, arhitect.

Sunt și timişoreni care au auzit despre dubla faţadă a Operei:

„Am văzut imagini din trecut şi erau impresionante. Parcă ar fi şi în concordanţă cu lateralele. Că parcă e desprinsă din tot arealul ăsta de clădiri din centru”, spune un timișorean.

„Dacă tot centru istoric e centru istoric, poate că ar merge şi altceva”, adaugă un altul.

„Da, să fie modificată. Că de mult timp îi tot aşa”, adaugă un altul.

Arhitecţii susţin însă că identitatea Timişoarei se regăseşte în faţada operei şi că acest simbol nu poate fi schimbat după 70 de ani de istorie.

„Faţada operei a primit o încărcătură mult mai mare pentru că aici azu fopst peste 100.000 de oameni pe vremea când la Bucureşti încă conducea Ceauşescu şi aici s-a adunat oraşul Timişoara ca să facă Revoluţia”, mai spune Dan Radoslav.

Autorităţile promit că anul viitor va începe reabilitarea faţadei clădirii care adăposteşte opera. Cu 630.000 de lei va fi restaurat monumentul istoric. Cât despre statuile din fațadă, soarta lor nu s-a decis încă...

„Se va cerceta dacă ele sunt întradevăr acolo şo dacă sunt vor fi scoase afară. Şi eu consider că ele ar trebui puse în valoare într-o manieră care se potriveşte şi cu faţada actuală prin postarea lor pe postamente de-o parte şi de alta a intrării principală”, precizează Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Palatul Culturii găzduieşte în prezent Teatrul Naţional, Opera Română, Teatrul de Stat „Csiky Gergely” și Teatrul German de Stat, dar și Atelierul de Urbanism al Primăriei Timișoara, Infocentrul Turistic  diverse magazine și localuri. Clădirea din Piața Victoriei a fost construită între anii 1872 și 1875, după un proiect realizat de arhitecți din Viena.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: George Ștefăniță

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri