Simeria, oraşul mărmurarilor. În oraș sunt deschise 40 de ateliere

Data publicării:
marmurari

Ionel Mureşan a lucrat până în 2002 în domeniul auto. Atunci când tatăl său, mărmurar de meserie, a decis să plece de la fabrica din oraş şi să deschisă o afacere proprie, Ionel i-a fost alături.

”Este o afacere de familie, tatăl meu a lucrat la firma de prelucrare a marmurei din oraş, şi împreună cu un prieten de-al lui au decis să facă un mic atelier de prelucrare a marmurei, după care s-au dezvoltat”, precizează Ionel Mureşan.

Asemenea lui Ionel Mureşan sunt mulţi alţi mici investitori în oraş. După ce au învăţat meserie la fabrica de marmură, oamenii au plecat şi şi-au deschis propriile ateliere, apoi de lucru şi altora din oraş.

”În urmă cu 19 ani lucram miner, la exploatarea Lonea, apoi din întâmplare m-am apucat de meseria asta, şi chiar mi-a plăcut, a fost o descoperire. Îi dai viaţă la piatră cum ar veni, asta e, te chinui şi iese, îi grea meseria, dar...”, precizează Ioan Grozav, angajat.

Cea mai bună dovadă că afacerea cu marmură este profitabilă stau cele 2 milioane de lei pe care micii investitori le plătesc anual pentru taxe şi impozite la bugetul local.

”În Simeria sunt 40 de societăţi comerciale care prelucrează sau comercializează marmura, dintre care 15 sunt societăţi cu contribuţii importante în economia oraşului”, spune Emil Râşteiu, primarul din Simeria.

Deşi numărul lor este mare şi concurenţa pe măsură, atelierele au toate clienţii lor, cei mai mulţi dintre ei veniţi din alte judeţe ale ţării. Atelierele au cereri pentru obiecte de ornament, şeminee, chiuvete sau stâlpi pentru balustrade. Cei mai mulţi clienţi cumpără însă monumente funerare.

”Eu am mai fost şi anul trecut şi am făcut un mormânt şi de aici am dus materiale”, - Dar cum alegeţi, că sunt multe ateliere? ”Eee, chestia îi că se vede după lucrătură şi trebe să-ţi dai seama de marmură, de grafit”, spune un client din Aiud.
- Cum aţi aflat de Simeria? ”De la cunoştinţe, de la vecini, au mai fost oameni, sunt foarte frumoase”, adaugă un client din Făgăraş.

Preţul unui monument funerar pleacă de la 850 de lei. În cazul obiectelor de decor, tariful se calculează în euro, iar comenzile pot fi onorate între două săptămâni şi o lună de zile.

Spitalul CF din Simeria: de la datorii, la investiţii de milioane 

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri