Sari la conținut

Şir neîntrerupt de proteste. Arădenii, din nou în stradă împotriva explorărilor petroliere 

”Macea, Curtici, Dorobanţi! Spune nu gazelor de şist! Spune nu exploatării!” Organizatorii protestului spun că era necesară avertizarea locuitorilor din zonă în condiţiile în care oficialii firmei de prospecţiuni continuă să ceară acceptul proprietarilor de teren pentru a-şi începe măsurătorile.

”Mai nou nu mai recunosc că sunt de la prospecţiuni, spun că sunt ba de la mediu, ba de la o firmă care vrea să introducă fibră optică pe străzile noastre, şi asta ne deranjează foarte, foarte mult. Nu poţi să îţi ascunzi identitatea ca după aceea să ne păcăleşti!”, susține Andrei Moţ, preşedintele Asociaţiei "Salvăm Câmpia de Vest".

”Nu suntem nici refractari, nici împotriva Uniunii Europene, nici împotriva civilizaţiei sau dezvoltării tehnologice. Ce am dori, ca toate aceste lucruri să se facă cu inteligenţă, încercând să fim cât mai protectori vizavi de mediul înconjurător”, precizează Tudor Budeanu, preot în comuna Macea.

Indiferent că au defilat pe străzi în maşini sau au privit pur şi simplu din faţa casei coloana, toţi locuitorii din zonă s-au arătat împotriva explorărilor petroliere: ”Da' pentru ce? Şi eu protestez! Pentru ce gaze de şist? Alea nu-s bune! Până acuma am putut trăi şi acuma nu mai trăim fără ele?”, - Ce părere au vecinii tăi despre toată treaba asta, despre protestul ăsta? ”Toată lumea îl susţine... nu susţine de fapt exploatarea gazelor de şist pentru că noi de aicea trăim. Din agricultură? Categoric!”

Încă de anul trecut, o companie maghiară a fost angajată de statul român să efectueze prospecţiuni în zona Câmpiei de Vest. De atunci au avut loc nenumăratele proteste, iar de fiecare dată firma a anunţat că nu va căuta gaze de şist în zonă ci doar petrol şi gaze naturale. Nu a adus însă şi probe în acest sens, spun oamenii.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche