Sari la conținut

Sirienii din Timișoara, solidari cu migranții din Europa. Moafack Albakdalieh: "Am 17 rude care se îndreaptă spre Germania"

”Am nepotul meu... doi nepoți de-ai mei, nevasta lui, unul dintre copii de șase luni, mătușile, mai sunt trei copii, o nepoată, o verișoară de-a mea... În jur de 17 persoane. Cel puțin opt copii. Opt copii sub un an” - Moafak Albakdalieh așteaptă zilnic vești de la rudele sale care au fugit de teroarea din Siria și care, de șapte zile, dorm în gări, autogări sau sub cerul liber. Cei 17 sirieni se îndreaptă în acest moment spre Germania unde sunt așteptați de alți membri ai familiei, stabiliți deja acolo.

”Azi dimineață, la ora 5:00 dimineață, au ajuns în Grecia la Atena”, - Unde se îndreaptă? ”Spre Macedonia - Serbia - Germania. Azi dimineață la ora șase și mâine dimineață pleacă mai departe”, spune Moafack Albakdalieh.

Greutățile cu care se confruntă migranţii în drumul lor sunt resimțite din plin de rudele stabilite în Timișoara. Oamenii vor să își aducă rudele în România, pentru a le oferi ajutor:
”Sperăm să ne ajute și Guvernul să vină și mai mulți sirieni acum că au nevoie”, - Să vină aici la noi în țară? ”Da. Să vină aici. Și noi suntem... eu cu toți sirienii o să ajutăm cât putem”,
”Am rude în Siria în acest moment, iar situația este foarte gravă acolo”,
”Se întâmplă ... mi-au spus că e foarte grav acolo și nu le-a plăcut ce se întâmplă acolo”.

”Ne-au contactat autoritățile române ca să luăm în vedere dacă vine un val de refugiați aici să fim pregătiți. I-am spus că suntem disponibili să pregătim voluntari care să îi ajute la ușurarea sau la venirea, când vin aici refugiații, pentru a rezolva problem ele lor în general”, afirmă Al Masslmeh Ziad, reprezentantul Asociaţiei "Siria liberă".

Sirienii din Timișoara vor strânge alimente și haine și le vor transporta la graniţa Serbiei cu Ungaria. În Timișoara trăiesc aproximativ 300 de sirieni.

Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Pe aceeași temă